A tér - Bolyait idézik Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti Ady Társaság által kezdeményezett Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében Sebestyén Aba színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának volt tagja, Kocsis István monodrámáját mutatja be az Ács Alajos Stúdióban. A tér az abszolút térelmélet matematikai megalkotója, Bolyai János alakját és szellemiségét idézi meg, ám a monodrámában a matematikus ezúttal filozófusként jelenik meg.

„A tér tudománya mégiscsak elég szép marad. Éppen a dolog természetében rejlik, hogy ez logikai következtetések útján nem ismerhető fel, csak közvetlen szemlélet alapján. Sőt még az angyalok számára is hozzáférhetetlen marad, ha közvetlenül ki nem tapasztalják. Csak egyetlen olyan lény van, kinek szemlélete előtt az egész természet nyitva áll: Isten, a tér mestere” – vallja a dráma főhőse.
A főszereplő a gondolkodó-alkotó ember önmeghatározó dilemmáival keresi helyét az őt körülvevő világban, amit egyszerűen „TÉR”-nek nevez. A világot „másként látó geométer” az emberiség „üdvét tartja legfontosabb feladatának, mely az önmagunk legyőzésén alapuló felemelő érzés, a végtelen tér megtapasztalása, az időtlen ÉN csillagként alakuló felfedezése.”

A_ter_2

forrás: Harag György Társulat

Sebestyén Aba megidézi Bolyai János sajátságos térmegélését, mindnyájunk számára elérhetővé téve az abszolút tér-élményt.
A monodrámát a közönség január 23-án, hétfőn, és január 24-én, kedden 18 órától láthatja a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdiótermében. A keddi előadás után az érdeklődők Kocsis István történész-drámaíróval beszélgethetnek.
A Marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadásának rendezője és dramaturgja Török Viola.

süti beállítások módosítása