Összefogás a táncszakmában - Újabb időzített bombára találtak

Hat határon túli magyar táncegyüttest vett tagjai sorába a Magyar Táncművészek Szövetsége hétfői közgyűlésén. Két intézmény – a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) – felvételi kérelmét támogatta, és elnapolta a döntést az egri Gárdonyi Géza Színház tánctársulatának felvételével kapcsolatban. A szervezet elnöke, Mihályi Gábor arról is beszámolt, hogy a művésznyugdíjak mellett újabb időzített bombára találtak.

Hat új tagot vettek fel

Hétfőtől a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, a Marosvásárhelyi Maros Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes és a székelyudvarhelyi Udvarhely Táncműhely is a Magyar Táncművészek Szövetségének rendes tagja. 
A közgyűlést követően a szervezet elnöke, Mihályi Gábor elmondta: vélhetőleg már előbb is megtehette volna a szövetség, hogy tagjainak sorába hívja ezeket a műhelyeket, hiszen a határon belüli és túli társulatok között élő kapcsolatok voltak. – Ezek most hivatalossá és erősebbé válnak, ebből mindnyájan sokat fogunk profitálni. Hasonlóképpen gondolkoznak a világról koreográfiai szemléletben, mint mi. Máris tettek hasznos javaslatot, felhívták a figyelmünket a Kolozsvári Magyar Opera balettkarára – fűzte hozzá. 

"Az összefogás segíthet, még ha viták tüzében alakul is ki"
Mihályi Gábor megjegyezte azt is: együtt talán jobban tudják képviselni a szakma érdekeit a kultúra sanyarú – ezen belül a táncművészet még sanyarúbb – helyzete közepette is. – Az összefogás segíthet, még ha viták tüzében alakul is ki – fogalmazott.
Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára felidézte, hogy 2007-ben néhány együttes, köztük a főiskola és a Magyar Nemzeti Balett úgy döntött, kilép a szövetségből, és létrehozza a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületét. Ám az egyesület nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így Szakály György rektor és Solymosi Tamás balettigazgató bejelentette: a két intézmény visszalép a Magyar Táncművészek Szövetségébe, hiszen a szervezet akkor is dolgozott érdekükben, amikor nem voltak tagjai. 

mihalyiA következő hetekben alakítják ki közösen azokat a technikai feltételeket, amelyek a felvételhez szükségesek. Tekintve, hogy a többi szövetségi tagnál nagyobb létszámú és költségvetésű intézményekről van szó, a tagdíjban, az elnökségi tagságban és a szavazati súlyban is jó, ha megmutatkozhat ez a különbség – vélekedett Bolvári-Takács Gábor, aki szerint erre most látszik megoldás. 

Az egri tánctársulatról nem döntöttek
Mihályi Gábor beszámolt arról is, hogy a szövetség hétfői közgyűlésén elnapolták a döntést az egri Gárdonyi Géza Színház tánctársulatának felvételével kapcsolatban, mert a teátrumban egy új társulat alakult, amelynek első bemutatóját csak ketten látták a szövetség tagjai közül. Türelmet kértek az egriektől – mondta a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a második premier után, a főiskola és az operabalett felvételekor ez a kérdés ismét napirendre tűzhető.

A művésznyugdíjakról is beszéltek - "Újabb időzített bombára találtunk"
A hétfői ülésen szó esett a művésznyugdíjakról is. Mint Mihályi Gábor rámutatott, a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács úgy ítélte meg, hogy a művésznyugdíj megszüntetése szakmai egyeztetések hiányában aránytalanul több hátrány és kár forrása lehet, mint amennyi előnyt elérni kívántak a döntéshozók. – E kérdésben, miközben a szaktárcával konzultáció folyik, újabb időzített bombára találtunk – emelte ki Mihályi Gábor, aki azt is elmondta: Szakály György, az MTF rektora és Uhrik Dóra, a pécsi művészeti szakközépiskola igazgatója megkeresése alapján kiderült, hogy a bevezetett jövedelmi korlátok miatt előfordulhat, a nyugdíj mellett dolgozó nagy tudású mestereknek dönteniük kell, végigvisznek-e egy tanítási évet, illetve egy évfolyamot.  – Azt gondolom, ezt ugyanúgy nem lehet annyiban hagyni, mint a művésznyugdíjak kérdését, mert ha ki kell lépniük az oktatásból, lassan nem lesznek mesterek, de jó színvonalon táncoló fiatal művészek sem – hangsúlyozta Mihályi Gábor.

Forrás: MTI

Kapcsolódó anyag:

A szakszervezet szerint diszkrimináció érvényesül a művésznyugdíjaknál

... Szakszervezetek Szövetsége szerint az új állapot szakmailag minősíthetetlen. NovákFerenc szerint megmagyarázhatatlan az elképzelés A Lázár János által benyújtott korábbi módosító javaslat szerint ...»


süti beállítások módosítása