Újra tüntetnek a Jézusról szóló színdarab ellen

Hívők tüntetnek a milánói Franco Parenti színháznál, ahol ma este mutatják be Romeo Castellucci olasz rendező Jézusról szóló darabját.

Katolikus szervezetek, a milánói egyházmegye és a Vatikán tiltakozása is hiábavaló volt, mert a milánói színház nem mondta le a Sul concetto del volto nel Figlio di Dio (Az arc fogalma Isten fiában) című előadás premierjét. "Reméljük, az előadás tiszteletben tartja a milánói hívők érzékenységét" - fogalmazott Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Andree Ruth Shammah színházigazgató hangsúlyozta, hogy az előadás nem sérti a vallást. "Soha senkit nem állt szándékunkban megbántani, készen állunk a félreértések tisztázására" - nyilatkozta. Leszögezte azt is, hogy a hírek ellenére a darabban nem dobálják fekáliával Jézus arcát. Az ötvenéves Romeo Castellucci által írt és rendezett darab díszlete a 15. századi itáliai művész, Antonello da Messina festette Jézus-arcot ábrázolja. Ezt a színpadon gyerekszereplők dobálják - jelképes bombákkal.

castellucci_klaus_lefebvre

A darabot először 2010-ben a RomaEuropa Festival elnevezésű római színházfesztiválon mutatták be, akkor tiltakozás nélkül. Katolikus csoportok tüntetése kísérte viszont a tavalyi franciaországi bemutatót és napok óta tüntetnek a Franco Parenti színház előtt is. "Félreértés történt, színművem mélyen keresztény, a negyedik parancsolat ihlette" - hangoztatta Castellucci. A rendező a színház honlapján magyarázta el darabja üzenetét, a színházigazgató ugyanitt nyílt levélben szólította fel párbeszédre Milánó egyházi és civil életének vezetőit. Százötven olasz értelmiségi Castellucci mellett foglalt állást "az alkotói szabadság védelmében".

 

Kapcsolódó cikk:

Ostromállapotba került a Théâtre de la Ville

... egyik legjelentősebb színházában, a Théâtre de la Ville-ben csütörtök este tartották a Magyarországon is jól ismert olasz rendező, Romeo Castellucci legújabb darabjának premierjét. A legutóbbi Avignoni ...»

süti beállítások módosítása