Eltünteti magát az ÚJ Színház - Búcsúzik a 'Márta-éra'

Január 31-vel elköszön a Márta István vezette Új Színház. A tizenhárom év alatt összegyűlt archívum mind a 32 ládája az Országos Színháztörténeti Múzeumba és Intézetbe menekül, de január 27-én, még kiállítást láthatnak belőle az érdeklődők. Január 29.-én pedig eltünteti magát a stáb.

A Márta István vezette Új Színház utoljára január 29-én várja az érdeklődőket, amikor egy délután alatt “eltüntetik” önmagukat. A stúdiósok Jokum Rohde dán szerzőtől mutatják be a Pinokkió hamvait, az épületet pedig körbe lehet járni. Az utolsó előadást azonban nem láthatja az itthoni közönség, ugyanis az Erdővel január 31-én Újvidéken vendégeskednek. Márta István másnap már nem igazgató, amint visszaérkezik Budapestre, reggel nyolckor, tanúk jelenlétében átadja a színházat Dörner Györgynek.

Az irodákban már nagyrészt összepakoltak, a folyosón állnak a dobozok, Márta István csak néhány könyvet hagy utódaira. Tizenhárom év plakátjait, szövegkönyveit, fotóit, dokumentumait az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet fogadja be. Ezeket még január 27-én megnézheti a közönség, hiszen pénteken 18 órakor kettős kiállítás megnyitójára kerül sor a Varázshegy című darab bemutatója előtt. A "13 évad" című válogatás mellett a "Mosdótárlatot" is megnyitja pénteken Márta István, Galkó Balázs és Gajdó Tamás színháztörténész. Ez utóbbi egy folyamatosan alakuló képes-párbeszéd a mindennapokról, a rejtett zugokból. Az alkotók Roskó Gábor és Papp Ervin szerint akár azt is mondhatnánk, hogy Rémusz bácsi (a híres Nyúl-mesék ismerőjének) ihletésére született, de hogy pontosak legyünk, inkább a kisemmizett Rókák védelmében találták ki mindezt. Hogy miről is van szó? Pár napig még megtekinthetők a mosdóban található rajzok és szövegek a Roskó Gábor és Papp Ervin által jelzett Szaniter képregény kockái, elemei, amelyek értelmezhetőek külön-külön és egy egész részeként is; tetszés szerint.

13EVAD_01_PLAKAT_700X1000_KIS

Azt, hogy új időszámítás kezdődik februártól, nem csak Dörnerék, de Márta István is megerősítette a nézőkhöz írt levelében, amelyben arról is beszámol, hogy a februári műsort még a mostani vezetés szerkesztette. Márciustól azonban a teljes repertoár lekerül a műsorról. A színház büféjében ezt még nem mindenki hiszi el, akad, aki nem érti, mit is fog majd játszani. Még nem tudja, hogy márciusban lesz, aki úgy kap fizetést, hogy egyáltalán nem lép színre. Ugyanis a hétfőn jóváhagyott program szerint a nagyszínpadon a januári 37 helyett csak10 előadást tartanak. Viszont koncertet ad a Ghymes együttes, a Forrás Színház három produkciója, a Szivárvány szép kapujában, a Szamártestamentum és a Dörner György rendezte Karnyóné, az Újpest Színház vendégjátékaként a Pesti srácok, Nyerges Attila Apák és fiúk című zenés irodalmi estje. Látható lesz a Thália Színházban az Új Színház és a Nagymező utcai teátrum közös produkciójaként futó Tizenegy perc is, amelyhez Paulo Coelho regényéből Pozsgai Zsolt készített színpadi adaptációt.  Emellett Stefánia Jazz Estet rendeznek Szappanos Györggyel, a Gój Motorosok Egyesületének egyik támogatójával és február 26.-án este, Kocsis István Bethlen Kata című művének felújítására kerül sor a Bubik István Színpadon Kökényessy Ágival és Vass Györggyel.

“Most néhányan távozunk, később többen is követnek majd bennünket, mások maradnak, mert nincs más választásuk, vagy maradnak, mert hiszik, hogy jobb színház lesz a Paulay Ede utcában, mint eddig volt” – írta Márta István, akinek eddig kilencvenen dolgoztak, köztük húsz színész. Arról, ki megy vagy marad egyelőre keveset tudni. Annak, aki évadra szerződött, júniusban jár le a szerződése. Arról, aki határozatlan időre szerződött, már áprilisban döntenek. Az már biztos, hogy Pokorny Lia, Gáspár Sándor nem várja meg a következő évadot és februártól távozik a teljes menedzsment: a gazdasági és a műszaki igazgató, a sajtós, a művészeti titkár, Szikora János és Hargitai Iván rendező .

Tóth Berta / Színház.hu

Bemutatták a Váltságdíjat - Még kétszer látható!

Jordi Galceran Váltságdíj című darabját vasárnap este mutatták be az Új Színházban, a Bubik István Stúdiószínpadon. A Neptun Brigáddal közös produkciót még január 25-én, szerdán és 26-án, csütörtökön játsszák a stúdiószínpadon. Baksa Imre rendező ennek kapcsán elmondta, hogy egy modern krimiről van szó, amely a tehetetlenségről szól, és arról, hogy ki vagyunk szolgáltatva olyan erőknek, sötét hatalmaknak, amelyeket nem ismerünk. A történet szerint elrabolnak egy kisgyereket, a sztori egy nyomozóirodában játszódik, a darab öt szereplője mellett pedig a hatodik szereplő maga az internet.

A színészek remekül próbáltak - idézte fel Baksa Imre, kiemelve, hogy nagy élmény volt számára a közös munka Tóth Ildikóval, akivel most dolgozott együtt először. A krimiben Tóth Ildikó mellett Fodor Annamária, Gáspár Anna, Kövesdi László és Ficzere Béla játszik. A díszlet Ondrashek Péter, a jelmez Balla Ildikó munkája. A rendező tájékoztatása szerint a Váltságdíjat a későbbiekben a Millenárison láthatja majd a közönség.

 


süti beállítások módosítása