Kiderült a tavaszi fesztivál programja - Jön Malkovich

A 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál idén március 16–26. között várja az érdeklődőket. A rendezvény fővédnöke ez alkalommal Dr. Schmitt Pál, köztársasági elnök lesz. A programról olvashatnak cikkünkben.

BTF_sajtotajekoztato5

2012. január 24-én, kedden tartották a fesztiválnyitó sajtótájékoztatóját a Művészetek Palotája Üvegtermében. Az eseményen részt vett Vitézy Zsófia fesztiváligazgató, Kocsár Balázs zenei igazgató, Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, valamint a partnerintézmények vezetői és a fellépő művészek közül Ónodi Eszter, Miklósa Erika, Alföldi Róbert, Horváth Ádám, Ókovács Szilveszter, Juronics Tamás és Máté Gábor, Brindusa Armanca (Román Kulturális Intézet). Közreműködött: Szakcsi Lakatos Béla (zongorán) és Szabadi Vilmos (hegedűn).

6 nappal rövidült a fesztivál

A sajtótájékoztatón Vitézy Zsófia beszámolt a rendezvény előkészületeiről és arról, hogy a finanszírozás bizonytalansága miatt idén kénytelenek voltak hat nappal lerövidíteni az eseményt. Kiemelte továbbá, hogy a fesztiválnak a gazdasági nehézségek ellenére is komoly szerepe van, hiszen az ország jó hírnevét növeli, hazánkban pedig műértő közönségre találnak a művészek. Csomós Miklós a harminckét éves múltra visszatekintő Tavaszi Fesztivál tradíciójának fontosságát hangsúlyozta, Szőcs Géza pedig kijelentette, a magyar kultúra önfelmutatásának első lehetőségét látja benne. Káel Csaba ismertette a fesztivál és a Művészetek Palotája koprodukciós projektjeit, majd Vitézy Zsófiával aláírták a két intézmény együttműködési szándéknyilatkozatát.

BTF_sajtotajekoztato2

A programról

A fesztivál nyitókoncertjével a 120 éve született Lajtha László emléke előtt tisztelegnek. Kocsár Balázs vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Lajtha Hortobágy című filmzenéjének szvitváltozatát adja elő. A zenei tételeket az 1936-ban készült Hortobágy című film részleteinek vetítése egészíti ki. Az évfordulóhoz kapcsolódva egy-egy Lajtha-művet tűz műsorára az Erdődy Kamarazenekar és a Zuglói FilharmóniaSzent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus.

A fellépők között idén is lesznek nemzetközi sztárok: többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, Özcan Ulucan társaságában, a világhírű Mihail Pletnyov, Nyikolaj Luganszkij és az Orosz Nemzeti Zenekar kíséretében, és az I Musici di Roma zenészei. A magyar világsztár hegedűművészt, Baráti Kristófot az egyik legnevesebb angol zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra kíséri, az összhangért Charles Dutoit felel majd.

A fából faragott királyfival és Sztravinszkij Orfeusz-balettjével készül Bartók születésnapjára a Szegedi Kortárs Balett, valamint Juronics Tamás és a Nemzeti Filharmonikusok. Először látogat Magyarországra Israel Galván, korunk egyik legjelentősebb kortárs flamencotáncosa és koreográfusa, a jazz szerelmesei pedig Gary Burton és Chick Corea koncertjének, illetve Szakcsi Lakatos Béla jazzt és világzenét egyesítő koncertjének örülhetnek.

Folytatódik a Nemzetközi Színházi Fesztivál

Folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál is. Az 1920-30-as évek európai városainak zenés kávéházait idézi meg a Música, Musique, Musik című előadás. A produkció rendezője Pelsőczy Réka, a dalokat a Katona József Színház művészei keltik életre.

Kocsis Zoltán, Ingrid Fliter és az Amadinda muzsikusainak oldalán Bartók kétzongorás-ütős Szonátáját adja elő. Ugyanezen a hangversenyen a pianisták „trónkövetelő” nemzedéke egy pazar Sztravinszkij-kompozíció, a Menyegző előadásában vesz részt.

A zongora új generációjának további képviselőivel szólóesteken találkozhatunk. Koncertet ad a páratlan technikájú román zongoraművésznő, Mihaela Ursuleasa, valamint a bicentenáriumi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny magyar díjazottja, Balázs János.

Az ősbemutató után több mint 250 évvel kerül magyar színpadra Händel zenedrámája, a Herkules. Mint oly sok felfedezésre váró Händel-kompozíciót a közelmúltban, a Herkulest is Vashegyi György és együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hozza közelebb a publikumhoz, a rendező Káel Csaba lesz.

BTF_sajtotajekoztato3

Jön John Malkovich

Egy hollywoodi filmsztárral is bővült a fesztivál vendégeinek névsora: egy rendhagyó produkcióval a világhírű színész, John Malkovich lép majd fel. A Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai (The InfernalComedy – Confessions of a Serial Killer) című mű egy operarészletekkel tarkított monológ. Malkovich az osztrák Jack Unterwegert alakítja, aki prostituáltakat gyilkolt, majd a rács mögé kerülve az írás és az újságírás felé fordult, de végül öngyilkosságot követett el. A darab a Vígszínházban lesz látható.

2012. március 16-án, 11 órakor az Art Deco és ModernizmusLakásművészet Magyarországon 1920-1940 című kiállítás megnyitójával egybekötve sajtómegnyitót tartanak az Iparművészeti Múzeumban.

süti beállítások módosítása