Nem álmodozni, álmodni - Silló István Miskolcra készül

Silló István zenei vezetőként érkezne a Miskolci Nemzeti Színházhoz, ha Kiss Csaba pályázatát ítélik jobbnak, s őt választja meg a közgyűlés a színház élére. Silló Istvánnal elárulta, milyen elképzelésekkel érkezne Miskolcra.

A minap.hu cikkéből: 

"Nem csak hivatásom, szenvedélyem is a zene. Négyéves korom óta tudtam, hogy zenész leszek, ezért mindent meg is tettem. 1996-tól 2008-ig a Fővárosi Operettszínház karmestereként dolgoztam, és közben óraadóként, majd kinevezett tanárként zenés színészeket oktattam a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Amikor Kiss Csaba megkeresett, hogy pályázni fog, és számítana rám, átgondoltam eddigi pályafutásomat, és azonnal igent mondtam. Majd kiderült, hogy Kesselyák Gergely a Bartók + Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetője, ez még inkább erősítette elhatározásomat, mert művészileg egy húron pendülünk, 7 éve együtt is dolgozunk a Szegedi Szabadtéri Játékokon" - árulta el Silló István a minap.hu-nak.

silloistvan

A karmester úgy látja, a Miskolci Nemzeti Színház énekkara és zenekara magasan kvalifikált zenészekből álló, két összeforrott csapat. "Egyetlen hibája, hogy kevesen vannak. Az énekkar, ha jól tudom, 22 fő. Ez a létszám nagyoperetthez kevés, nem is beszélve az operákról, ha az a cél, hogy Miskolacon is úgy szólaljon meg egy zenemű, mint a világ jeles zenés színházaiban" - fogalmazott Silló, aki szerint megfontolt lépésekkel meg kell kezdeni a zenei hangzás tökéletesebbé tételét. "Lehet, hogy kezdetben egy kibővített állandó kisegítői gárdával fogunk dolgozni, de az sem elképzelhetetlen, hogy új státuszokat próbálunk szerezni. Jelenlegi elképzeléseim szerint a zenekar esetében legalább 10 zenészt jelentene. Azt gondolom, a művészetben nyugodtan merjünk álmodni. Nem álmodozni, álmodni. Azt szeretném, hogy egy létszámában, és minőségében is nemzetközi színvonalú miskolci operajátszást teremtsünk" - tette hozzá.

"A pályázatunkban megfogalmaztuk, hogy 2013-tól a nemzeti színházi státusz és a hozzá rendelt emelt költségvetés esetén több zenés bemutatót szeretnénk tartani, az előadások számát pedig évadonként a jelenlegi kb. 50-60-ról 100-ra emelnénk. Ehhez a zenekart bővíteni kell. Egyelőre még nem lehet semmit tudni a jövő évi kilátásokról, meg kell ismerkednem a város zenei életével, a kollegákkal, az egyetem zenészhallgatóival. De hangsúlyozom, a jelenlegi zenekar a kisegítőkkel együtt továbbra is a színház rendes vagy szerződéses tagja marad" - magyarázta Silló István, aki szerint a zenei vezetés mindig „kétarcú” hiszen zenei és színházi értelemben egyaránt igényesnek, hajlékonynak, erőskezűnek, és nagyon humánusnak kell lennie.

"Amikor egy zenész eljátszik egy szólót az első próbán, az olyan, mintha önéletrajzot adna át. Meg lehet tudni róla mindent, hiszen lelkéből jön minden egyes hang. Csodálatos dolog ezeket a lelkeket összekovácsolni, és a végén, a koncerten kinyitni őket, mint egy szelencét" - magyarázta a karmester. 

Forrás: minap.hu

süti beállítások módosítása