Pozsgai mártír futballista történetéből ír darabot

Január 24-én, az Újpest FC Megyeri úti székházában ismertette Dózsa László az Újpest Színház főrendezője a Sóska, sültkrumpli című darab létrejöttének előzményeit. Elmondta, hogy munkatársaival elkötelezték magukat amellett, hogy az Újpest Színház a magyar dráma teátruma legyen. Ezért, és az újpestiek legendás futballszeretete miatt is választották legújabb bemutatójuknak Egressy Zoltán művét. Pozsgai Zsoltot pedig egy új darab megírására kérték fel.

"A Sóska, sültkrumpli egy öltözőben játszódik, ahol két partjelző és egy futballbíró készülődik két csapat sorsdöntő összecsapására. Mint utóbb kiderül, a soron következő mérkőzés nem csak a pályán várakozó csapatok, hanem a pályán innen levő bírói hármas szempontjából is fontos, főleg a futballbíró szempontjából." (Nánay István, Jelenkor)

"A színdarab összekapcsolja a kultúrát és a sportot, melyhez Újpest önkormányzata örömmel nyújt támogatást" – mondta a tájékoztatón Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mind a város sport élete, mind kulturális élete kiemelkedő színvonalú legyen. 
A bemutatót az Újpesti Sajtó Kft. és az UTE is támogatja" - tette hozzá.

"A szerző könnyeztetőn kacagtató darabja méltán aratott sikert egyaránt hazai, külföldi színpadokon. Az Újpest Színház nagy reményekkel tűzi műsorára, hiszen a bérletes nézőin kívül, számít a sportszerető újpestek figyelmére is" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Dózsa László, aki arról is beszámolt, hogy - a magyar drámára épülő hagyományaikat folytatva - következő bemutatójuk egy ugyancsak futballhoz kötődő darab lesz. Felkérték Pozsgai Zsoltot, hogy írja meg Szűcs Sándor, az újpesti mártír futballista történetét, aki szerelmével, a neves énekesnővel, Kovács Erzsivel próbált külföldre menekülni. 

Dzsa_Lszl_Wintermantel_Zsolt

Dózsa László, Wintermantel Zsolt (forrás: Újpest Színház)

Mivel mindketten házasok voltak, és Szűcs a Belügyminisztérium csapatában játszott, szerelmüket a szocialista erkölcs nem viselte el. Folyamatosan üldözték, zaklatták őket, ezért úgy döntöttek, elhagyják hazájukat. Állítólagos segítőjük (mint később kiderült) ÁVH-ügynök volt, aki feljelentette őket. Hiába próbált nekik segíteni az akkor már világhírű Puskás Öcsi is, Szűcs Sándort 1951-ben hamis vádak alapján koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték. Az Újpest történelmének egyik legtragikusabb sorsú személyiségéről szóló Halálcsel című darabot - mely kifejezetten az Újpest Színház számára készült – szeptemberben viszik színre.

Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli

Lacikám, bíró   Babicsek Bernát
Szappan, partjelző   Fillár István
Művész, partjelző   Szolnoki Tibor
Játékmester: Dózsa László
Rendező: Krizsik Alfonz

2012. február 5., 19 óra

Ady Endre Művelődési Központ (1043 Budapest, Tavasz u. 4.)

süti beállítások módosítása