Dörner György: hazugságok erdejében élünk

Még nem találkozhatott az Új Színház társulatával a február elsejétől kinevezett igazgató, Dörner György, aki szerint ma hazugságok erdejében élünk és senki nem lehet az, aki valójában.

A Zalai Hírlap cikkéből: 

A kérdésre, mire számítson a közönség a májusig tartó csonka évadban, úgy felelt: "Ebben a rövid időszakban egy Kodolányi-, Márai-, és egy Páskándi-darabot szeretnénk bemutatni. Márai Sándornak a közönség által ismert és kedvelt művét, A gyertyák csonkig égnek címűt állítjuk színpadra, Kodolányi Jánostól pedig a Földindulást. Nagyon aktuális, mának szóló műről van szó, noha a harmincas években játszódik".

Dörner azt is hozzátette, "felejtsük el ezt a népi-urbánus szembeállítást". "Én több dimenzióban gondolkodom, hiszen az ember maga is ilyen, nem szűkíthető le egy, vagy két dologra. Fogunk játszani például magyar abszurdokat is, amiket a közönség még nem ismer. És ezeknek nem feltétlenül kell XX. századinak lenniük, ismerünk ilyet például Jókai Mór tollából is, említhetem például a Bolondok grófját. De visszakanyarodva még egy kicsit a mostani évadhoz: Páskándi Géza. Vendégségben című darabját szintén színpadra állítjuk, melynek főszereplője egy nagy formátumú unitárius lelkész, akire ráküldenek egy spiont. Érdekes helyzet, de rímel minden történelmi korra. Azt gondolom egyébként, a jó drámának az az ismérve, hogy bármikor, bármely korban változtatás nélkül előadható, mert mindig aktuális, mert az alapvető emberi problémák nem változnak évszázadok, évezredek alatt sem" - mondta az Új Színház leendő vezetője.

Úgy fogalmazott, eddig "nem engedték be, eltiltották" a társulattól, de "szerencsére, ez a helyzet néhány napon belül megoldódik". Azt is elárulta, szándékában áll változtatni a társulaton, de egyelőre nem tudja ki szeretne menni, vagy maradni. "Azt hallani, hogy mindenki el akar menni, valakik üres színházban reménykednek. Nem tudom, így lesz-e, de érdeklődéssel várom a fejleményeket. Nyilván, a színészek a saját jól felfogott érdekük szerint döntik majd el, mit cselekednek, ám mostanában senki nem dúskál a munkában. Ilyen helyzetben pedig nagy gonoszságnak tartom azzal sokkolni őket, hogy én fasiszta vagyok vagy bármi. Maga el tudja képzelni rólam, hogy barnaingeseket masíroztatok az Andrássy úton? Én nem. És valószínűleg azok sem, akik ezt rám fogják" - közölte Dörner György.

A színész-rendező szerint az embernek néha rá kell jönnie, hogy nem saját maga, hanem az, amit a környezete mond róla. "A hazugságok erdejében élünk, s a hazugság egy idő után önjáró lesz, a közönség pedig igazságként fogadja el. Ha én azt mondom például, hogy tegnap jégeső esett Nagykanizsán, akkor arra maga nyilván rögtön azt válaszolja, ez nem igaz, hülyeség. De ha ez később már úgy jelenik meg az anyagban, hogy a múlt heti nagykanizsai jégeső, akkor azt már senki nem fogja megkérdőjelezni. Lassan, észrevétlenül beépül a köztudatba" - magyarázta Dörner György, aki alkalomadtán lehet, hogy megvizsgálja, érdemes-e valakiket felelősségre vonni a történtekért, akár jogi úton is.

A felvetésre, hogy olyan emberek is hátat fordítottak neki, akikről esetleg korábban azt hitte, a barátai, például Gáspár Sándorral azt felelte: "Mindenkit mentsen meg az Úr az ilyen barátoktól. A barátság számomra nem azt jelenti, hogy az első adandó pillanatban, a kisebb ellenállás felé elfordulva megtagadja valaki a másikat. Persze, mindenkinek joga van hozzá, én nem is ítélem el ezeket az embereket. Megteszi majd más: a Jóisten előtt nem lehet hazudni" - nyilatkozta Dörner György.

Forrás: Zalai Hírlap 

süti beállítások módosítása