Londonban is tiltakoznak Dörner ellen - Horthy unokája is

Nyílt levélben fejezi ki aggodalmait a budapesti Új Színház élén bekövetkezett változásokkal kapcsolatban az Equity, a brit hivatásos előadóművészeket és a színházak kreatív munkatársait képviselő szakszervezet. A levelet többek között Horthy István Sharif, Horthy Miklós unokája is aláírta. Ebben felszólítják a brit külügyminisztert, valamint a nemzetközi közösséget arra, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra az Új Színház vezetői kinevezéséről hozott döntés visszavonása érdekében.

A levelet aláírta még Michael Boyd, a Royal Shakespeare Company, Nicholas Hytner, a Royal National Theatre művészeti igazgatója, Michael Frayn, Arnold Wesker, David Hare – mind világhírű drámaírók –, illetve a színész Antony Sher, Imelda Staunton, Samuel West. Az aláírók közé tartozik Schiff András és Szirtes György költő-műfordító is.

A szakszervezetet „aggodalommal tölti el, hogy az egyik vezető budapesti színházi társulat élére szélsőjobboldali igazgatót neveztek ki”. Felszólítják a brit külügyminisztert és a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a február 1-jén életbe lépő megbízás visszavonása érdekében. A levél Dörner Györgyöt a „roma- és melegellenes, antiszemita” Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatójaként írja le.

dorner

Az Új Színházról a nyílt levélben azt írják, hogy műsorán eddig magyar és külföldi darabok, klasszikusok és modernek egyaránt szerepeltek. Dörner meg akarja szüntetni az általa „degenerált, beteg liberális hegemóniának” nevezett tendenciákat, véget vet a „külföldi szemét” színpadra állításának és magyar művekre kíván koncentrálni, köztük barátja és tanácsadója, a nyíltan antiszemita, a zsidó összeesküvés-elméletet támogató Csurka István drámáira. Az aláírók attól tartanak, hogy az Új Színház élén bekövetkező váltás nem lesz az utolsó, hiszen a szélsőjobboldali csoportok a Nemzeti Színháznak is nekimentek, műsorpolitikáját „trágárnak, pornográfnak, melegnek, nemzet- és magyarellenesnek” minősítve.

A brit színházi emberek a „liberális magyar színjátszás elleni kampányt az intolerancia és demokráciaellenesség felé haladás” jelének, a „történelmi párhuzamokat pedig nyilvánvalónak és ijesztőnek” tartják.

A levél egyik aláírója Janet Suzman, aki korábban több magyar vonatkozású londoni kulturális rendezvényen is fellépett. A színésznő a magyarországi fejlemények nyomán visszavonta közreműködését azon az esten, melyen a nagykövetség épületében az I Lived on this Earth… (Oly korban éltem én e földön) című antológiát mutatták volna be. Az összeállítást Gömöri György irodalomtörténész, költő és műfordító és felesége szerkesztette. A kiadvány a február végi londoni Zsidó Könyvhét keretében jelenik meg, és várhatóan bemutatni is a fesztivál helyszínén fogják – írja a nol.hu.

A levél aláírói azt is közölték: felszólítják a brit külügyminisztert, valamint a nemzetközi közösséget arra, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra az Új Színház vezetői kinevezéséről hozott döntés visszavonása érdekében. A történelmi párhuzamok egyértelműek és vérfagyasztók. "Támogatjuk azokat a magyar színházi (személyiségeket), akik ellenzik ezt a kinevezést, és sürgetjük kormányunkat, hogy követeljék a magyar kormánytól e döntés visszavonását" - fejeződik be a levél.

 

Forrás: Nol.hu, MTI

süti beállítások módosítása