Nils Holgersson csodálatos utazása Gyulán

A mesejáték vidéki bemutatójára 2012. február 13-án, Gyulán, a művelődési házban kerül sor.

Nils Holgersson meghódította a világot, egyúttal a hazai közönséget is. Mesekönyv, film, 52 részes rajzfilm, képregény készült belőle. S egyedülálló módon még pénzérmét is díszít Svédországban. Magyarországon a rajzfilm 1988-as bemutatójakor szinte mindenkinek hamar kedvencévé váltak a főszereplők (Nils, a szőke kisfiúcska, valamint barátja, a Márton névre hallgató lúd), s sokan dúdolták a kísérő dalt. Azóta eltelt 24 év, de a történet és annak hősei iránti szeretet nem csökkent itthon. A történet színpadi változatát is megtekinthetjük Magyarországon, a fővárosi Fogi Színház előadásában.

nilsforrás: images.google.com

Nils Holgersson egy svéd mesefigura Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című világhírű regényéből. A mese szerint Nils 1884-ben született, és a dél-svédországi Västra Vemmenhög nevű kis faluban élt szüleivel egy tanyán. 14 éves korában rosszalkodásai és gonoszsága miatt büntetésül törpévé varázsolta egy házi manó, melynek eredményeképp kb. 20 cm-esre zsugorodott, és megértette az állatok nyelvét. Miután törpe lett, tavasszal, márciusban az északra tartó vadludak társaságában útnak eredt a házi lúddal, Mártonnal, és Pocokkal együtt. Az írónő nem jelölte meg konkrétan, melyik évben játszódik a történet. Azonban a valóságos helyszínek jellege, a stockholmi Skansen megléte és a húsvét nap pontos megjelölésével kiderül, hogy 1898-ban járunk. Az utazás március 20-án kezdődik és ugyanazon év november 8-án ér véget. Nils Holgersson az útja során eljut egészen Lappföldig, majd visszatér szülőházához. A hosszú hónapok alatt sok jót tesz, ezért a manó hazatértekor, november 8-án visszavarázsolja eredeti méretére. Selma Lagerlöf 1909-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, melyben nem kis része volt az 1906-1907-ben kiadott, és fergeteges sikert elért mesének, mely eredetileg földrajztankönyvnek készült az általános iskolások számára. A svéd gyerekek körében évtizedekig a legnépszerűbb olvasókönyv volt, a világ számtalan nyelvére lefordított változata a mai napig érdekes olvasmány. Film, majd 1980-ban svéd–csehszlovák–japán koprodukcióban 52 részes rajzfilm készült a meséből. A rajzfilm első magyarországi bemutatásakor (1988) hazánkban is hódított, népszerűségére való tekintettel a következő évben ismételten levetítették. Nils kalandjaiból képregény is megjelent. Érdekesség: a svéd 20 koronás hátlapján Nils Holgersson szerepel, amint Márton lúd nyakán ül.

 

A zenés mesejátékot Selma Lagerlöf azonos című regénye nyomán írta Benedek Gyula. Zene: Rossa László. Szereplők: Vinyarszki Janó/Boros Ádám, Szabó Zsuzsa,  Benedek Gyula, Fogarassy András/Lénárt László, Fogarassy Bernadett, Ondrik Janó/Bárkány Miklós.

Bemutató: 2012. február 13.

Tervezett időpontok: 8.30, 13.30,

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. - Gyulai Művelődési Ház, Béke sgt. 35. Tel.: 66/463-544.

Belépőjegy: 1500 Ft. E-mail: informacio@gyulamuvhaz.hu
www.fogiszinhaza.hu

Forrás: Színház.hu, Wikipédia

süti beállítások módosítása