Tudor-korhű illatú Shakespeare-skanzen Japánban

Shakespeare-skanzen és -panoptikum csodálható meg Japánban, csaknem 10 ezer kilométerre a legünnepeltebb angol író és költő szülőhazájától.

skanzen1

A park Tokiótól 30 kilométerre van északkeletre Maruiama városa mellett. Nemcsak térben, hanem időben is nagy utat tesz meg a látogató: Európába csöppen, ráadásul a XVI. századiba a XXI. századi Japánból. A skanzenben jó pár épület áll I. Erzsébet angol királynő uralkodásának idejéből, mármint az eredeti házak mondhatni hajszálra pontos másai. Berendezésük is tökéletesen korhű, csakúgy mint a viaszemberek öltözéke, hajviselete. William Shakespeare-en kívül megtekinthető felesége és több gyerekük, az egyik az író ölében csücsülve. 

skanzen2 A házak egyike annak replikája, amelyben az író született 1564-ben a stratford-avoni Henley utcában. A skanzen készítői még arra is ügyeltek, hogy a házakat angol tölgyfából készítsék, azaz eredeti alapanyagból, a nyugati szigetországból hajózták a keletibe az építőanyagot. A házak kertjeiben ugyancsak a korhoz igazított virágok, növények - főleg gyógynövények - pompáznak, így nem csak a szem kap autentikus képet, hanem az orr is Tudor-kori hiteles illatot.

skanzen3 Mivel Shakespeare többször költözködött, a park építői pedig tökélyre törekedtek, így több házmást is építettek életútja államosaiként. Természetesen a Globe színház sem hiányozhat a skanzenből. Szélmalomból több is akad a parkban, ám az áramot természetesen nem azok adják. Az építők egyébként nem japánok voltak, hanem angolok, a Julian Bicknell and Associates cég.

skanzen4

A Shakespeare-skanzen és panoptikum 1997-ben készült - jegyezte meg honlapján képekkel illusztrált beszámolójában a The Daily Telegraph című brit lap.

süti beállítások módosítása