Zenei társasjátékok az SZFE-n - A Sáry-módszer alapjai

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 90 órás pedagógus-továbbképzést tart. A képzésvezető: Sáry László.

A továbbképzés célja:
a bennünk levő teremtő (kreatív) fantázia működésének gyakorlása, a memória fejlesztése és a társas zenélés gyakorlatának bevezetése. Ezen alapvető momentumok minél hatékonyabb megvalósítása és elérése céljából a társasjáték gyakorlatai könnyen felfogható, nyitott de ugyanakkor pontosan körülhatárolt formavilágú zenei anyagból épülnek fel. Az egyes feladatokban benne rejlő konstruktivitást igyekszik más-más ötlettel kibontani.
Arra törekszik, hogy a darabok zeneileg önállóak legyenek, önmagukban is teljes képet adjanak a játékosoknak és hallgatóknak egyaránt. Az anyag feldolgozásában és realizálásában szem előtt tartja az egyszerű, de minden pillanatban ellenőrzött, irányított zenei folyamatok és pontosan körülhatárolt formák gyakorlását. Egy-egy gyakorlatnak többféle megvalósítási lehetősége van, aszerint, hogy a játékos hogyan oldja meg feladatát. A gyakorlatok zenében járatlan emberekkel is előadhatók, de komolyzenei képzettséggel rendelkező hangszeres vagy énekes játékosnak is feladatot jelenthetnek. Fontos, hogy az általános megbeszélések után a megoldásokra a játékos maga jöjjön rá, és próbáljon kitalálni annyi változatot, amennyit csak tud. Így az anyag feldolgozása az ő tapasztalatát fogja alkotó módon gazdagítani, nem készen kapott sémákat és formulákat fog ismételni.
  A résztvevők teljesítményében a folyamat során érzékelhetővé válik, hogy a gyakorlatok tanulása és kivitelezése során a zenei készségek mellett fejlődik a koncentráló képesség, a pontosságra való törekvés, az egymásra figyelés, továbbá gazdagodik a fantázia, élénkül a kreativitás, erősödik a csoport tudat, módosul a döntésképesség és változik az én-kép, amely a későbbiekben a résztvevők pedagógiai viszonyrendszereit is pozitív módon befolyásolhatják.
Nyilvántartási szám: 100 004/287/2011.
Jelentkezés feltétele: pedagógus diploma
Jelentkezési határidő: 2012. február 8.
Első képzési nap: 2012. február 25.
Képzés díja: 100.000 Ft
Érdeklődni lehet e-mailben: pasztor.brigitta@szfe.hu, valamint a +36 1 338 4715 –ös telefonszámon.

sary_laszlo

Sáry László 1940. január 1-én született Győrött. 1966-ban szerzett zeneszerzői diplomát a budapesti Zeneakadémián. 1970-ben Jeney Zoltánnal és Vidovszky Lászlóval megalapították az Új Zenei Stúdiót, amelynek azóta is tagja. 1972-ben Darmstadtban tett látogatása alkalmával találkozott Christian Wolff zenéjével és elgondolásaival. Ez a találkozás megerősítette elhatározását, hogy olyan zeneszerzési utakat kutasson, melyek különböznek a hagyományos európai gyakorlattól. Ennek a változásnak az első produktuma a Hangok (Sounds for....) c. darabja 1972-ből. 1980-as évek eleje óta rendszeresen ír zenét színházaknak is. Az 1970-es évek közepétől kezdte el a speciális Kreatív zenei gyakorlatok-nak nevezett "Sáry-módszer" kidolgozását, mely az új zenei gondolkodás alapelemeivel foglalkozik, útbaigazítást nyújt bizonyos zeneszerzői módszerekhez, fejleszti az improvizációs készséget és a koncentrációt. Pedagógiai módszerét zeneiskolás gyerekek körében, valamint a Színművészeti Egyetem hallgatói között is kipróbálta és tanítja. Számos kurzust tartott zenetanárok számára Japánban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Észtországban. 1990-től a Katona József Színház zenei vezetője. 1994-től részt vett a Lord Yehudi Menuhin által kezdeményezett MUSE (A zene, az egyensúly és a tolerancia forrása) projektben, amely zenén, éneklésen, táncon és testmozgáson alapuló oktatási módszer hátrányos helyzetű gyermekek számára. 1999-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjává választották. Több mint 80 művet írt a kamarazenétől a kamaraoperán át a zenekari művekig. Jelenleg az új, zenepedagógiai módszere kidolgozásán és könyv alakban való megjelentetésén dolgozik. Számtalan díj és elismerés birtokosa.

süti beállítások módosítása