“Pályázzunk Fehérvárra” - új mozgalom indult

Január 27.-én megalakult a “Pályázzunk Fehérvárra” Facebook csoport, melynek ötlete a székesfehérvári színházra pályázó Pesty-Nagy Katitól ered, akit a szakmai bizottság és a társulat is egyaránt a legalkalmasabbnak tartott az intézmény vezetésére. Azonban helyi képviselőtestület pénteki rendkívüli ülésén egyik ő sem kapott többséget, így a közgyűlés új pályázat kiírásáról döntött.

A rendkívüli közgyűlést azután hívták össze, hogy múlt heti rendes ülésen a képviselőknek el kellett halasztaniuk a döntést, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága ugyanis jogi természetű problémákat fogalmazott meg az egyik jelölttel kapcsolatban. A tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy Szabó Károly nem rendelkezik az előadóművészeti törvény által előírt ötéves szakirányú szakmai gyakorlattal.

Az érintett jelölt a rendkívüli ülés napján írásban visszavonta a pályázatát, így róla a közgyűlés nem szavazhatott.

Miután a közgyűlés új pályázat kiírásáról döntött, Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester úgy fogalmazott: a képviselők egy "kis kurucos mentalitással" azt is szerették volna jelezni, hogy "a fehérvári kérdések továbbra is Fehérváron fognak eldőlni.
”A pályázat során korrekt pályázókat és jó pályázatokat ismertünk meg". (Cser-Palkovics András a múlt héten úgy fogalmazott: az államtitkárság "furcsán időzített levelét tekinthetjük nyomásgyakorlásnak is, de a székesfehérvári színház vezetéséről itt helyben, Székesfehérváron születik döntés".)

vorosmarty2

A szakmai bizottság és a társulat által támogatott pályázó, Pesty-Nagy Kati rendező azt sejti Cser-Palkovics András a közgazdász Szabó Károly, a jelenlegi gazdasági vezetőnek szánta volna a színházat. “A Polgármester (…) egyértelműsítette felém, hogy valami érthetetlen oknál fogva kizárólag neki hajlandó engedélyezni majd a Színház vezetését. Kérdés lehet, hogy az Államtitkár miért ilyen későn vette észre a jogsértést, de talán előrébb való az a kérdés, hogy az Önkormányzat jegyzője, aki a jogi kérdésekért felel, miért nem jelezte időben ezt? Hiszen neki, vagy kollegáinak ugyanúgy át kellett volna vizsgálnia az anyagokat. Nekünk is részletesen csatolunk kellett minden iratot, igazolást, Szabó Úrét gondolom nem kezelték kellő figyelemmel” – fogalmazott Pesty-Nagy Kati Feleseltél a másvilággal” című írásában, melyben az elmúlt két hónap eseményeiről vallott.

A rendező a történtek után létrehozta a “Pályázzunk Fehérvárra” Facebook csoportot, egyben mozgalmat, “nemes céllal”. “Mozgalmunk segíteni szeretne Dr. Cser-Palkovics Andrásnak abban, hogy végre megtalálja az igazit. Így, lassan egy éves törekvés után oly fáradt lehet szegény, oly zilált lehet az álma, hogy ennyire kevesen pályáztunk eleddig Koronázó Városának Színházának élére, hogy lelke, s álma nyugalmáért harcba szállunk. Ezért Mozgalmunk célul tűzte ki, hogy minden kedves művész barátunkat felkérjen arra, legközelebb ÖN IS ADJA BE,TE IS ADD BE Pályázatodat a Színház élére! Amennyiben sikerül legalább 100-150 pályázatot beadnunk a következő alkalommal, akkor talán a Polgármester úr is rátérhet egyéb feladataira, (…)… S akkor,végre,igazán lesz miből választania. (…)” – áll az oldal felhívásában, amelyhez már többen csatlakoztak.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása