Blaskó: negatív spirálba kerülhet a színház

Komoly változást él meg a színházi szakma, a fenntartóváltás és forráshiány azonban néhány intézménynek gondot okoz, így az egri színházaknak. A Gárdonyi Géza Színházról Blaskó Balázs igazgató nyilatkozott.

A heol.hu cikkéből:

Negatív spirálba kerülhet az egri színház

Blaskó Balázs szerint csínján kell bánni a költségvetési intézmény, illetve a közhasznú nonprofit kft.-ben való működtetés szembeállításával. Számításai szerint a most, amikor sok fiatal dolgozik a teátrumnál, viszonylag alacsony közalkalmazotti bérekért, esetleges számlás foglalkoztatás esetén háromszor több kiadással járna a bérek kifizetése. Ráadásul nonprofit alaptevékenységi körben az áfát sem lehet visszaigényelni. Ezért úgy gondolja, továbbra is önkormányzati költségvetési intézményként lenne észszerű működtetni a színházat.

Egerben eddig 50-50 százalékban finanszírozta a teátrumot a megye és a város - mondta el Blaskó Balázs színidirektor. A megyei támogatás kiesésével 60 millió forint hiányzik. Az állam feltöltött egy letéti számlát, a számlatartozások fedezete ebből hívható le. A megyék eddigi támogatását pályázati forrásból pótolhatja az új fenntartó, ha továbbra is biztosítja az általa vállalt eddigi összeget. A direktor hozzátette: az áfa- és energiaár-emelkedés okán nagyra értékelnék, ha a város emelné a támogatás összegét. Az esetlegesen csökkenő fenntartói összeg a központi pénzekre is negatívan hatna, ami kevesebb előadást, nézőszámcsökkenést, jegybevétel-kiesést jelentene, tehát negatív spirálba sodorná az egész teátrumot.

A városi képviselők 26.-i ülésén Habis László polgármester úgy fogalmazott: "Mivel mindannyian színházpártolók vagyunk, az volna a legegyszerűbb, ha minél több pénzt adnánk, de erre nem lesz mód. Most csak arra tettem javaslatot, hogy készüljünk a jövőre. A színházak igazgatóinak intézkedési, illetve produkciós tervet kell készíteniük az idei első fél évre, és a 2012/2013. művészeti évad előkészítésére". A polgármester később e terveket figyelembe véve nyújtaná be javaslatát a teátrumok további működésével kapcsolatban, mert - mint azt hangsúlyozta - nincsenek eleve eldöntött megoldásai. A Színház.hu információi szerint két héten belül döntenek arról, hogy a Harlekin Bábszínház megmarad-e önálló intézménynek, vagy a Gárdonyi Géza Színházhoz csatolják. Csathó Csaba önkormányzati biztoskén fog segíteni kiválasztani a legjobb struktúrát a színháznak és a bábszínháznak.

blaskobalazs


Fekete Péter békéscsabai Jókai színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke a közelmúltban fenntartóváltáson átesett megyei színházak jelenlegi helyzetéről számolt be a Gödörben rendezett színházi konferencián:

„Az elmúlt időszakban a magyar színházi élet egyhatodát érintő fenntartóváltáson ment keresztül. A megyék elveszítették intézményfenntartó szerepüket.” – kezdte szavait Fekete Péter, aki erről állított össze egy tájékoztatót.

„Elég gyorsan eldőlt, hogy az állam nem szeretné átvenni az intézményeket, hanem a városok veszik át. De miért is? – merült fel a kérdés, hiszen semmi nem kényszeríti őket erre, a lakossági elváráson kívül. Tisztázni kellett, mi a helyzet a színházi vagyonnal, sértetlenül át tud-e kerülni a fenntartóhoz” – tette hozzá Fekete Péter, aki elárulta, erről több körben tárgyalásokat folytattak. Ennek eredményeként nagyrészt megtörténtek az átadások. Fekete Péter felidézte, elsősorban Nyíregyházán és Egerben merült fel tetemes adósságállomány, ráadásul az előbbi esetében 2 milliárdos jelzálog van a színészházon. A nyíregyházi színház nem nyithatna ki, ugyanis jelenleg nincs fenntartója, de Fekete Péter beszámolója szerint, úgy tűnik rendeződik a sorsa.

Békéscsabán nincs adósságállomány, jóváhagyták az átvételt, de a Jókai Színházban is komoly problémát jelent a megyei forrás kiesése. A Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház esetében 61 milliós adósságállománnyal szembesült Eger város, de ezt állami konszolidációval kifizetik, az átvétel megtörtént. Ugyanakkor a városnak jelentős racionalizálási szándéka van a színházzal szemben.

Deutsche Bühne helyzete rendeződött, a Mesebolt Bábszínház is átvételre került, a Savaria Szimfonikus zenekart, ami az előadó-művészeti intézmények közé tartozik azonban nem. A Veszprémi Petőfi Színház esetében sikerrel zárult az átadás, akárcsak Zalaegerszegen, ahol a megye átutalta a fenntartói juttatást, mielőtt felszámolta volna önmagát.


süti beállítások módosítása