Jakupcsek nyereményével a Baltazár Színházat támogatja

Átadta a Maradj talpon! című vetélkedő szilveszteri különkiadásában szerzett 5 millió forintos főnyereményét Jakupcsek Gabriella a Baltazár Színház Alapítványnak pénteken Budapesten.

A Maradj talpon! különkiadásában a versenyben részt vevő közismert emberek a műsor elején megnevezték azt az alapítványt vagy jótékonysági szervezetet, amelynek képviseletében játszottak. A játék végére felhalmozódott 5 millió forintot jelképező plakettet a nyertes Jakupcsek Gabriella és Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese adta át a Baltazár Színház Alapítványnak. 
A Baltazár Színház azért szerepelt a lehetséges jelöltek között, mert 14 éves tevékenységével - mely művészileg is jelentős - felhívta magára a figyelmet - emelte ki Szabó László Zsolt. Az MTVA vezérigazgató-helyettese hozzátette: a közszolgálat megújulóban van Magyarországon, ezért feladata azoknak az alapítványoknak és intézményeknek a támogatása is, melyeknek valamilyen okból kevesebb jut, de megérdemlik. Így jött az ötlet, hogy a szilveszteri Maradj talpon! jótékonysági alapon szerveződjék - hangsúlyozta.

atadasElek Dóra művészeti vezető, Jakupcsek Gabriella, Szabó László Zsolt az MTVA vezérigazgató-helyettese, a társulat egy tagja

Fantasztikus látni, hogyan lehet eloszlatni művészettel az előítéleteket - emelte ki Jakupcsek Gabriella, hozzátéve: nagy dolog, hogy valaki abból él meg, amit szeret csinálni és amiben a legtöbbet tudja nyújtani. Mint mondta, az előítéletek azért vannak, mert sokan nem tudják, hogy mit csinál ez a társulat, ezért kell látszódni és életben maradni. 
Arról is szólt, hogy a vetélkedő előtt kapott egy hosszú listát, sok-sok javaslattal, ezek közül esett a választása a Baltazár Színházra. A listán szerepelő alapítványok mindegyikének szüksége lenne erre a pénzre, de remélhetőleg lesznek további lehetőségek, hogy más is nyerhessen.       
Az 1998 februárjában alakult Baltazár Színház az egyetlen olyan hivatásos színitársulat Magyarországon, melyet értelmi sérült színészek alkotnak. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti, hogy a sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra, az előadásokat ne "ahhoz képest" ítéljék meg, hanem önmagukért. A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült embereknek. Célja, hogy tevékenysége nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése megváltozzon.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása