Szűcs szerint a Kamaraszínháznak még egy évet kell kibírnia

"Lélegzethez jutottunk ugyan, de nem nyugodtunk meg. A megítélt támogatás nem elégséges a működésünkhöz, továbbá azt is ki kell találnunk, a következő évadtól hogyan tovább. Úgy vélem, egy ilyen teátrumot, amely a legmagasabb arányban játszik magyar darabokat, bűn megszüntetni" - mondta a Magyar Hírlapnak Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója.

A Magyar Hírlap cikkéből:

A Budapesti Kamaraszínház jövője bizonytalanná vált, miután a vezetést december 15-én levélben értesítette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról, hogy január 1-jétől nem tudja támogatni a teátrumot. A színház dolgozói, összesen 140 ember és a vendégművészek annak ellenére folytatták a munkát, hogy mostanra három hete nem kapták meg a fizetésüket, a jegyek értékesítésével azonban le kellett állnia a teátrumnak, hiszen nem tudták garantálni az előadások megtartását - árulta el Szűcs Miklós.

Szerdán Németh Kristóf és Szűcs Miklós a minisztériumban járt

A direktor szerdán találkozott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel, akitől ígéretet kapott arra, hogy a minisztérium még az évad végéig, vagyis további fél évig finanszírozza a színház működését. "Lélegzethez jutottunk ugyan, de nem nyugodtunk meg. Örülünk annak, hogy végre egy kicsit elmozdult valamerre az ügyünk, de a minisztérium által a színházunknak megítélt támogatás mértéke nem elégséges, ezért további lépéseket kell tennünk, továbbá azt is ki kell találnunk, a következő évadtól hogyan tovább" - mondta, hozzátéve: a szerdai döntés értelmében 2012 első fél évére 147 millió forintot kapnak a minisztériumtól.

szucsmiklos

Hétfőn társulati ülés lesz

"Hétfőn lesz társulati ülés, amelyen Szűcs Miklós igazgató és én elmondjuk, mit tudtunk intézni a kormányülésen és az egyeztetéseken. (...)Óriási kő esett le azoknak a szívéről, akikkel beszéltem. Az egyik idősebb kollégám ezt mondta, amikor közöltem vele a jó hírt: "Drágám, én nem akarok sztrájkolni, csak nincs pénzem enni." Példaértékű az, ahogy hozzánk álltak a döntéshozók" - árulta el Németh Kristóf a Blikknek.

A színház üzleti tervét a vagyonkezelő 2011 végén 38 millió forint mínusszal fogadta el, azonban ezt az összeget nem adták hozzá a most megítélt támogatáshoz, továbbá azt sem vették figyelembe, hogy a színházi szezon nem júniusig, hanem július 31-ig szól, és a december kompenzációja is hiányzik. "A minisztertől most a támogatás mértékének újragondolását kértem" - mondja a direktor.

Lobbiznak, a cél 2013-ig kihúzni

A kérdésre, hogyan tovább, Szűcs úgy válaszolt, a következő fél évben megpróbálnak működni, közben lobbiznak a fővárosnál a régóta szóban forgó átvételről, a minisztériumnál pedig a további fenntartásról. "Ha a főváros nem veszi át a színházat, a minisztérium pedig végleg megvonja a támogatást, augusztus 1-jétől megszűnik a színházunk" - mondja Szűcs Miklós, hozzátéve: ha még ez év végéig kapnának juttatást, kihúznák 2013-ig, amikortól sem a fővárosnak, sem a minisztériumnak nem kerülnének pénzbe. Az akkor életbe lépő előadó-művészeti törvény szerint ugyanis egyértelműen a kiemelt kategóriába kerülnének, hiszen 640 előadást játszanak egy szezonban, 95 százalékos kihasználtsággal futnak a darabjaik, és náluk a legmagasabb az arányuk a magyar előadásoknak. "Magyarországon nem tud önfenntartó lenni egy prózai színház, ahhoz harminc-negyvenezer forintos jegyárak kellenének" - hangsúlyozta Szűcs. "Úgy vélem, egy ilyen színházat bezárni bűn, remélem, eddigi érdemeinket látva nem hagynak cserben minket."

süti beállítások módosítása