Újra Ádámok és Évák ünnepe a szolnoki színházban

Közkedvelt magyar regéket és mondákat visznek színre a szolnoki középiskolások az idei Ádámok és Évák ünnepén, amelyet február 7-én és 10-én tartanak meg a Szigligeti Színházban a teátrum és városi önkormányzat szervezésében.

Kiss József művészeti vezető az MTI-nek elmondta, hogy a 2009-ben útjára indult kezdeményezés célja nem változott, a vetélkedés jó szolgálatot tehet azért, hogy a diákok játékos formában megismerjék a színház belső miliőjét. 
Mint emlékeztetett, 2012-ben immár harmadik alkalommal ünneplik az Ádámokat és Évákat, 2010-ben Madách Imre drámáját, Az ember tragédiáját, míg tavaly a Biblia jeleneteit mutatták be a fiatalok. 

adamok Az idén a két nap alatt 14 csoport lép a színpadra, és általuk láthatók és hallhatók lesznek egyebek mellett Hunorhoz és Magorhoz, Attila királyhoz, Álmos fejedelemhez, Lehel kürtjéhez, Botondhoz, a Szent Koronához, Szent Istvánhoz, Szent Erzsébethez valamint Mátyás királyhoz köthető regék és mondák. 
A zsűriben többek között helyet kap Jókai Anna Kossuth-díjas író, Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező és Valkó Mihály tanár, közíró. 
Kiss József kitért arra: a Szigligeti Színház kezdeményezéséhez egyre több színház és város, így Sopron, Debrecen, Zalaegerszeg, Keszthely, Békéscsaba és Veszprém csatlakozott. A teátrum vezetőségének reményei szerint az Ádámok és Évák ünnepe hamarosan országos, majd a határokon is átívelő nemzeti mozgalommá válik, és követheti a táncházi mozgalom vagy a busójárás sikereit. 
Amennyiben az Ádámok és Évák nemzeti mozgalommá válik, megpályázzák, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága az úgynevezett "legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe" felvegye a módszert, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének harmadik magyar modelljét - jelezte Kiss József.

süti beállítások módosítása