Balázs Péter: elhallgatják az ellenvéleményt

Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója szerint meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a színészet új formában jelenjen meg. A szolnoki színház igazgatója a Hír TV Civil Kaszinó műsorában kifogásolta, hogy nem jelenhetnek meg az ellenvélemények.

A Hír TV Civil Kaszinó című műsorában volt vendég Kálomista Gábor mellett Balázs Péter a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, aki azzal kapcsolatban, hogy a magyar hírcsatorna újságírójának a magyar kormány tevékenységéhez fűzött nyilatkozatát nem közölte a német ZDF televízió, a jelenséget visszavezette a magyar színházi életre is, és kifogásolta többek között, hogy a Kritikusok Céhe a „műhelymunkát” kéri számon a színházakon, illetve elhallgatja a neki nem tetsző tevékenységet.

Balázs Péter a következőket mondta: „Nem akarom összehasonlítani, mert nem ekvivalens, de mondjuk a magyar kulturális színházi életre vonatkozóan is lehetne… hogy olyan dolgok, ami nem vág bele az uralkodó fősodorba – amelyeket maguknak vívtak ki, mit tudom én, Kritikusok Céhe, (…) ők kritizálnak (…) – az vagy nincsen, arról nem beszélnek, vagy pedig dehonesztálóan, hát, elvetik az egész dolgot. Mert általában folyton a műhelymunkát kutogatják ebben a vonalban, és nem veszik észre, hogy inkább a formán kellene változtatni – dehát erről a Gáborral majd biztos lehet, hogy tudunk beszélni –, hogy mi az az új forma, amiben megjelenhet egy tényleg valós olyan tartalom, ami a művészethez… szóval nem a színészeten kell változtatni, vagy az átéltségen vagy a tehetségen, hanem annak megteremteni a lehetőségét, hogy új formában jelenjen meg.”

Erről az új formáról később nem beszélt, arról azonban igen, hogy ő maga és a szolnoki önkormányzat is igen elégedett azzal, hogy színháza a közönség körében népszerű, majd visszaidézte a kinevezése körüli 2007-es közéleti vitát hozzátéve, hogy „az vált be, amiben reménykedett az önkormányzat, hogy egy olyan színházat kap, ami a közönség számára készül, az ő városának, a lakosságának és az agglomerációnak, és most már az egész ország számára gyárt nézett és katartikus darabokat”. Mint mondta: a színház tele van, egyre nagyobb érdeklődés fordul felé. „Ez a társulatom győzelme” – tette hozzá az igazgató.

Forrás: Szolnoki Napló

süti beállítások módosítása