Dorottya-napi íróbörze a Nemzeti Színházban

A kortárs magyar dráma ügyének támogatására Dorottya-napi íróbörzét rendeznek a Nemzeti Színházban február 6-án; az esemény célja, hogy drámaíró és színműve eljuthasson színházigazgatókhoz, dramaturgokhoz és rendezőkhöz.

A Nemzeti Színház továbbra is egyik kiemelt feladatának tartja a kortárs magyar dráma ügyének támogatását - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, szeretnék elősegíteni, hogy drámaíró és színműve eljuthasson színházigazgatókhoz, dramaturgokhoz és színházrendezőkhöz. Ezért olyan találkozást, happeninget tartanak a Nemzeti Színházban, ahol az asztalfiókból előkerült műveket, színdarabokat, jeleneteket, vázlatokat, ötleteket olvassák fel ízelítőül.
A Dorottya-napi íróbörzét megelőzte a színház felhívása, amelyben megkeresték a drámaírókat és a magyarországi színházak igazgatóit és dramaturgjait, hogy vegyenek részt az eseményen, illetve, hogy küldjék el féltve őrzött kincseiket. A beérkezett majdnem félszáz alkotásból csak egy tucatnyit tudnak "megcsillantani" az idő rövidsége miatt, de a szervezők remélik, hogy író és színházvezető, színházi szakember randevújából egy majdani előadás lehetősége bontakozik ki.

nemzetiSzínházi Dramaturgok Céhével közös szervezésben a Nemzeti Színház Kaszás Attila Teremében február 6-án 15 órakor kezdődő íróbörze házigazdája Udvaros Dorottya és Alföldi Róbert lesz.
Az eseményen Gyimesi László Saturnalia avagy kölcsönkenyér visszajár, Háy János Főszereplő a halál, Kiss Judit Ágnes La Machísima, Maros András-Szálinger Balázs Phil Collins, Méhes Károly Alvás helyett, Thuróczi Katalin Cimrman Magyarországon, Vörös István Faust, Závada Pál A koronatanú című művéből és Darvasi László egy alkotásából hangzanak el részletek.
Az íróbörzén Bánfalvi Eszter, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina, Mészáros Piroska, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy Mari, Radnay Csilla, Rába Roland és Újvári Zoltán lép színpadra.

süti beállítások módosítása