'Tető alá kerül' Vidnyánszky Tragédiája

Balázsi József a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház igazgatója arról számolt be, hogy Vidnyánszky Attila a társulattal közös produkcióként tervezi "tető alá" vinni Az ember tragédiáját. A színház két magyarországi vendégjátékra is készül.

Januárban és februárban az ősz két nagy sikerű előadását, Molnár Ferenctől az Üvegcipőt (Árkosi Árpád rendezésében) és A tekéntetes úr című mesejátékot (rendezte: Gyevi-Bíró Eszter) láthatja a beregszászi művészek előadásában a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közönsége - nyilatkozta Balázsi József. A teátrum igazgatója azt is elárulta, hogy a társulat új előadással készül a tavaszra. "Február közepén Debrecenben is bemutatjuk az Üvegcipőt, majd megkezdődnek Madách Imre drámai költeményének, Az ember tragédiájának próbái" - közölte Balázsi.

Vidnyánszky Attila a debreceni Csokonai Színház és a beregszászi társulat közös produkciójaként tervezi "tető alá" vinni azt a szabadtéri előadást, amely a rendezésében nagy sikert aratott a tavalyi Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadásaként. A produkciónak, amelyben szinte valamennyi beregszászi színész szerephez jut, előreláthatóan március elején lesz a bemutatója Debrecenben. A mostani szereposztás érdekessége, hogy Trill Zsoltot, aki korábban nagy sikerrel alakította Lucifert, ezúttal a megkísértett Ádámként láthatjuk viszont a színpadon.

A Tragédia olvasópróbáján Vidnyánszky mesélt terveiről

"Hogy a beregszászi közönség is láthatja-e majd az előadást, s ha igen, mikor, az elsősorban a beregszászinál nagyobb debreceni színpadra készülő díszletek méreteitől és mozgathatóságától függ majd. Nem kizárt, hogy saját díszleteket kell majd készítenie az előadáshoz az itteni teátrumnak" - mondja Balázsi, aki arról is beszámolt, hogy terveik szerint május elején Pécsett, és talán Jászberényben is vendégszerepelnek, A szarvassá változott fiút mutatnák be Vidnyánszky Attila rendezésében, Törőcsik Mari főszereplésével.

Az ember tragédiája előadás létrejöttéről készült 120 oldalas werk-album Vidnyánszky Attila eddigi legnagyobb szabású rendezésének találkozását a születés pillanatától a megvalósulás ünnepéig követi végig. A werk-könyvben Bócsi Krisztián több mint 100 képe mellett olvashatók Bérczes László Ónodi Eszterrel, Rátóti Zoltánnal és Trill Zsolttal készült interjúi, valamint Vidnyánszky Attila esszéje.

helikon.hu » A Helikon Kiadó webáruházában 20%-os kedvezménnyel kapható a kötet.

Forrás: Színház.hu, karpataljalap.net

Kapcsolódó cikk:

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es évadját Az ember tragédiája nyitotta meg. A főszerepeket Rátóti Zoltán, Ónodi Eszter és Trill Zsolt alakította. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezte. A produkció ...»

süti beállítások módosítása