Látott engem valaki? - emlékest N. Szabó Sándor tiszteletére

A Pécsi Nemzeti Színház tavaly tavasszal elhunyt örökös tagjára, N. Szabó Sándorra emlékeznek január 30-án 17 órakor a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárában.

A "Látott engem valaki?" címmel megrendezésre kerülő esten közreműködik Unger Pálma, Füsti Molnár Éva és Németh János, a Pécsi Nemzeti Színház művészei.

nszabosandor

N. Szabó Sándor 1964-ben kezdte pályafutását a Szegedi Nemzeti Színházban. Az első tíz évben Szegeden, Szolnokon és a Déryné Színházban játszott. 1973 óta tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak. A csaknem négy évtized alatt Pécsett a színpadi szerepek egész sorát játszotta. Mind a drámai, mind a zenés szerepekben egyaránt otthon érezte magát, kiválóan énekelt és táncolt. Bóni gróftól a Hamlet Claudiusáig, a Cabaret Konferansziéjától az Osztrigás Mici Petyponjáig, a Ványa bácsi Szerebjakov professzorától az Oliver Faginjéig, a Denevér Froscháig terjedt szerepeinek széles skálája, valamennyiben maradandót alkotott. Alakításait az ízlés, az író és a rendező elképzelésének megvalósítása jellemezte. Lelkiismeretesen és alázattal készült fel szerepeire, nagy segítségére volt fiatal és tapasztalt kollégáinak is. Népszerű és kedvelt művésze volt a baranyai megyeszékhely közönségének. Csak Pécsett közel kétszáz szerepet alakított, ám pályája során szerepeinek száma meghaladja a háromszázat.

A város kulturális életének is aktív résztvevője volt, ezért neki ítélték Pécs Város Közművelődési díját. Több mint 25 éve vezették a Sziporka Gyermekszínházat feleségével, a szintén színművész Unger Pálmával, és a színház gyakran növendékei közül választott gyermekszereplőket előadásaihoz. Színházi munkásságát Szendrő József-díjjal ismerte el a társulat titkos szavazással, majd a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává választották. 2011 -ben a színházi világnapon a MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat vehette át.

forrás: pnsz.hu

süti beállítások módosítása