Pártpolitikai vita a miskolci igazgatóválasztásról

A városi közgyűlés MSZP- és Jobbik-frakciója is kifogásolja a miskolci színházigazgató, Kiss Csaba megválasztásának módját.

Kiss Csaba és Koltay Gábor pályázott az ország legrégebbi kőszínházát, a Miskolci Nemzeti Színházat működtető kft. élére, a város közgyűlése kedden, rendkívüli ülésén Kiss Csabát választotta meg. A mintegy háromszáz színészt és egyéb alkalmazottat foglalkoztató intézmény dolgozóinak többsége, valamint a szakmai bizottság korábban Koltay Gábor pályázata mellett tette le voksát.

miskolci

Ezzel kapcsolatban Simon Gábor, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: mindkét pályázatot elfogadhatónak ítélték, Koltay Gábor a színház tradíciójára, míg Kiss Csaba a megújulásra fókuszált. Ugyanakkor az, hogy személyi kérdésről nyílt, név szerinti szavazáson döntsön a közgyűlés, példátlan, nem méltó sem Miskolchoz, sem színházához - fogalmazott a politikus. Hozzátette: a színházat működtető kft. még meg sem alakult, azaz "egy nem létező cég élére választottak vezetőt".

A közgyűlésben szintén ellenzékben lévő Jobbik frakciója közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták: "a miskolci emberekkel és a szakmával együtt" értetlenül állnak e "kádári időket idéző politikai mentalitás" előtt.

A "Fidesz-KDNP kicsinyes politikai lobbiérdekek mögé száműzte a kultúraértő miskolciak és a legmagasabb szakmai fórumok véleményét (...), átverte azt a több tízezer miskolci választót, akinek egy emberként dobbant meg a szíve attól a megtiszteltetéstől, melyben a művészóriás Koltay Gábor részesítette városunkat akkor, amikor beadta pályázatát" - fogalmaztak.

 

Kapcsolódó anyag:

Kiss Csaba lesz a miskolci színház igazgatója

Kiss Csaba lesz a miskolci színház igazgatója

Zárt ülésen Kiss Csabát választotta a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójává a borsodi megyeszékhely közgyűlése. A másik pályázót, Koltay Gábor filmrendezőt tavaly nyáron Tarlós István főpolgármester három ...»

süti beállítások módosítása