Új Színház-ügy: Fischer Ádám tiltakozik

Fischer Ádám levelet írt a néppárti képviselőknek az Új Színház ügyében.

Dörner György, az Új Színház élére kinevezett igazgató hivatalba lépésének alkalmából február 1-jén a jelenleg Brüsszelben vendégszereplő Fischer Ádám karmester (az Az nem lehet, hogy… csoport aktivistája) és Peter de Caluve, a brüsszeli opera igazgatója közös sajtóértekezleten tiltakoznak az Új Színházbeli hatalomátvétel ellen. Fischer ezzel egyidejűleg levélben fordult az Európa Parlament néppárti képviselőihez, amelyben a kinevezéssel kapcsolatos általános problémákra is felhívta a figyelmet.

fischer

Fischer szerint Dörner és Csurka kinevezése rávilágított arra, hogy a mérsékelt jobboldal egyre ijesztőbb mértékben játszik össze vállalhatatlanul rasszista radikálisokkal, és megdöbbenését fejezte ki afelett, hogy a Fidesz és a nyílt antiszemiták közötti cinikus együttműködés szörnyű vádját Tarlós István, Budapest főpolgármestere nem is tagadja. Fischer arra kéri a képviselőket, hogy zéró toleranciát hirdessenek a szélsőjobbal szemben, ha nem akarják kockáztatni, hogy rasszisták a Fideszt és az rajtuk keresztül az egész európai polgári jobboldalt aláássák.

Fischer Ádám a magyar képviselőknek kísérő levelet is küldött, melyben leszögezi, hogy a magyarországi antiszemitizmus megítéléséhez az antiszemita jelenségek közös definícióját is tisztázni kell. Mint írja, nemcsak az tekinthető antiszemita megnyilvánulásnak, ha valaki szidja a zsidókat, hanem az is, ha fellépésével a közvéleményben fellelhető zsidóellenes kollektív előítéleteket és sztereotípiákat erősíti. Ez utóbbi jelenség az, amely nálunk egyre inkább terjed. Fischer reméli, hogy ha a terápiában nem is, de a diagnózisban egyetértenek vele.

Akciója egyik céljának azt nevezte meg, hogy a különböző nemzetiségű, de azonos politikai elveket valló parlamenti képviselők között nyílt vita induljon arról, hogy a kelet- és nyugat-európai társadalmak miért tolerálják különböző mértékben az antiszemita megnyilvánulásokat, hogy mik lehetnek ennek az eltérésnek az okai, és hogyan lehetne ezeket megszüntetni.

 

Új információ!:

Fischer Ádám szerdán Brüsszelben, Peter de Caluwével, a helyi La Monnaie operaház főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol ismét felhívta a figyelmet levelében foglaltakra.  De Caluwe, a tavaly az év operaházának választott Théatre Royal de la Monnaie főigazgatója a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kinevezés elleni tiltakozásul hétfőn az előadások előtt egy memorandumot olvasnak fel több európai város színházában. Jelezte, hogy az ő intézménye is támogatja ezt a kezdeményezést. Az MTI birtokába került szöveg - amelyet Markus Kupferblum osztrák rendező jegyez - úgy fogalmaz: "ma Budapesten a város egyik legfontosabb színházát olyan új vezetőknek adják át, akik sok éve nyilvánosan vállalják szélsőjobboldali nézeteiket. (...) Kinevezésük egy tabut tör meg."

Markus Kupferblum információi szerint a memorandumot felolvassák számos bécsi színházban, például a Burgtheater, a Volkstheater és a Schauspielhaus színpadán, Klagenfurtban, Linzben, a müncheni Kammerspielében, a Brüsszeli Nemzeti Színházban, Gentben és Liege-ben, a párizsi Théatre Nanterre-ben, több londoni színházban és néhány spanyol, holland, lengyel, cseh, finn, szlovén és görög teátrumban.

Színház.hu

süti beállítások módosítása