A magyar kultúra hónapja Mariborban

A magyar kulturális élet keresztmetszetét adja a Madjarski mesec (Magyar hónap) elnevezésű fesztivál, amelyet a Maribor 2012 Európa Kulturális Fővárosa kulturális nagykövetségek programja keretében tartanak február 1-től a hónap végéig a szlovéniai városban.

Szent-Iványi István ljubljanai magyar nagykövet az MTI-nek elmondta: a bemutatkozó hónapot a külképviselet szervezte és 90 százalékban a Külügyminisztérium finanszírozza, tíz százalék a különböző támogatóktól származik. A 30 ezer eurós (8,85 millió forintos) költségvetésben szerepel a résztvevők tiszteletdíja, szállásköltsége és a helyszín technikai személyzetének fizetése.
A magyar hónap nyitánya szerdán egy Vasarely-kiállítás lesz, amely egyúttal a belvárosi Rotovz Galéria avatása. Csepei Tibor Vasarely-gyűjteményének mintegy negyven-ötven darabját mutatják be az új maribori galériában. A pécsi születésű Victor Vasarely (1908-1997) festőművész, az op-art stílus atyja 1930-tól haláláig élt Franciaországban. Csepei Tibor az 1970-es, 1980-as években többször járt a művésznél és akkor kezdte gyűjteni munkáit. Gyűjteményét eddig több mint húsz országban mutatta be - közölte a nagykövet.

Vasarely_2

forrás: images.google.com

Maribor leghíresebb dzsesszklubjában, a Satchmóban szombaton lép fel Oláh Kálmán zongorista és Barcza Horváth József bőgős egy finn és egy észt muzsikussal Baltic-Hungarian Jazz Quartet néven.
Vasárnap lesz a hónap kiemelt rendezvénye, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész Liszt-Chopin koncertje az Unionska dvoranában. Az eseményre a szlovén kulturális, társadalmi és politikai élet vezető képviselőit is várják. A zongoraművész játékát a szlovén közönség már megismerhette tavalyi Liszt-koncertjén, amikor nemcsak Ljubljanában, hanem Rogaska Slatinán, a négyszáz éves múltra visszatekintő gyógyfürdőhelyen is fellépett, ott, ahol annak idején Liszt Ferenc szintén megfordult. Bogányi műsorán szerepel Chopin g- és f-moll balladája valamint két noktürn, Liszt Ferenctől többek között a Szerelmi álmok, valamint a 6. és a 15. magyar rapszódia hangzik el - foglalta össze Szent-Iványi István.

boganyiBogányi Gergely (fotó: Demecs Zsolt)

Maribor központjában, a Vetrinski dvor középkori épületében - ahol az EKF szervező stábja is helyet kapott - február 7-én nyílik meg a Budapest pozitív című fotótárlat, amelyen a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház szervezésében tíz fotográfus díjnyertes sorozatai láthatók, köztük Dezső Tamás Józsefváros, Gárdi Balázs Betondzsungel és Vancsó Zoltán Budapesti utcán című képei.
Pécs, amely 2011-ben volt Európa Kulturális Fővárosa Zsolnay - A legenda újraéled címmel a híres porcelángyár történetét kiállításon mutatja be a műtárgyakon keresztül a kezdetektől a modern alkotásokig a Dráva parti városban, ugyancsak február 7-től. Aznap ad koncertet a maribori Nemzeti Színházban Lajkó Félix, a vajdasági magyar hegedűvirtuóz is, aki Brasnyó Antal brácsással lép fel.

lajko1

Lajkó Félix (forrás: images.google.hu)

A Debrecenből érkező Antal-Lusztig-gyűjtemény február 16-tól látható a szlovéniai városban: a tárlaton mintegy hatvan festmény, köztük Csontváry, Rippl-Rónai, Szinyei-Merse és Ország Lili munkái lesznek láthatók.
Egy nappal később a Jelenkor című pécsi folyóirat rendez párbeszédet a Dialogi című, legnagyobb hagyományú maribori irodalmi-társadalmi havilappal, amely magyar irodalmi blokkot tervez idén. Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a beszélgetés témája a közép-európaiság és a párhuzamosság lesz: mindkét városban megszűnt az ipari termelés, Maribor és Pécs egyaránt regionális kulturális központ szerepre törekszik. A Jelenkor decemberi számában már szerepeltek szlovén szerzők, először közöltek részletet magyarul Drago Jancar legújabb regényéből, az Északi fény című munkából.
A februári maribori magyar hónap további eseménye lesz, hogy február 24-én fellép Fehér Ferenc kortárs táncművész, koreográfus, akit a szakemberek kimagasló tehetségnek tartanak. A művész a Lao-ce művéből készült Tao te című darabot, a teremtő őserő törvényei szerinti életet táncolja el. Ezt az előadást viszi el májusban New Yorkba, most éppen Teheránban szerepel az Orpheus marathon című előadással a 30. Fadjr nemzetközi színházi fesztiválon.

kaspar61_b

forrás: kontextus.hu

A Magyar hónap záró rendezvénye a gyerekeknek szól: február 25-én délelőtt a zalaegerszegi Griff Bábszínház társulata a Vitéz Jánost adja elő a maribori bábszínházban. A zalaegerszegiek tavaly már szerepeltek Ljubljanában és játékuk alapján hívták meg őket idén Mariborba - összegezte a hónap magyar rendezvényeit Szent-Iványi István nagykövet.

süti beállítások módosítása