Kiss Csaba beágyazná a színházat Miskolcon

Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház nyáron hivatalba lépő igazgatója szerint a teátrumot jobban be kell ágyazni a város kulturális életébe. A kedden kinevezett új vezető a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál értékeire építve két új színházi mustrát is létrehozna a borsodi megyeszékhelyen.

Kiss az MTI-nek így nyilatkozott:

Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg június 1-jétől hatályos, 5 évre szóló ügyvezetői kinevezéséről kedden döntött a miskolci közgyűlés. Kiss Csaba kinevezését követően az MTI-nek elmondta: roppant nagy izgalommal, és örömmel fogadta a döntést. Mint hozzátette, egy hathónapos munka eredménye ért be. Rámutatott, hogy a pályázati anyag kimunkálásával csapatával valójában egy szerződést akartak letenni a város asztalára, ebben konkrétan megfogalmazni és akár számon kérhetővé tenni terveiket. A pályázat ezáltal pontos képet ad arról, milyen színházat szeretnének Miskolcon.
Kiss Csaba a feladatok közé sorolta, hogy a jelenleginél jobban beágyazzák a miskolci kultúrába a teátrumot, ne csak előadásokkal szerepeljenek a köztudatban, hanem sokféleképpen jelenjenek meg a település életében. Ennek érdekében együtt kell működni a város kulturális bázisával, és például az iskolákhoz is közelebb kell vinni a színházat.
A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál értékeire külön is építeni lehet és kell - hangsúlyozta, kitérve arra, hogy az operafesztiválhoz kapcsolódva szeretne létrehozni a borsod megyeszékhelyen - a kisvárdaihoz hasonlóan - egy határon túli magyar színházak részvételével zajló seregszemlét, valamint az európai színiakadémiák mustráját. Mint kiemelte, a Miskolci Nemzeti Színház az ország leglátogatottabb vidéki színháza, ezt a rangot mindenképp meg akarják őrizni, sőt tovább is szeretnének lépni.
Kiss Csaba szerint csapatával olyan tervet terjesztettek be, amely a meglévő forrásokra, illetve főképp a kreativitásra épít. Nem drágák a tervezett seregszemlék sem, viszonylag alacsony költségvetéssel megvalósíthatóak - magyarázta. Arról is szólt, hogy bár csak június 1-jével váltja Halasi Imre jelenlegi direktort, addig már az előkészítő munkákat, feladatokat végzi, hiszen épp az operafesztivál idején "csöppen bele" a miskolci kulturális életbe.

kisscsaba

Művészeti tanácsot hoznak létre:

Kiss Csaba pályázatának értelmében Miskolcon művészeti tanács fog dönteni arról, hogy alakuljon a színház sorsa. Erről így ír pályázatában a leendő igazgató: "A magyarországi színházi gyakorlat kétféle vezetési módot ismer, az igazgató- főrendező, mint egyszemélyi vezető által irányított teátrum, illetve a gazdasági vagy kulturális menedzser típusú ügyvezetőből és a rendezői képesítésű művészeti vezetőből álló igazgatóság. A Miskolci Nemzeti Színház esetében új vezetési modellt javasolunk, ami a színház művészeti programjáért felelős alkotók aktív részvételére épül. Mivel az előadások szellemiségét, a színház művészi arculatát, a közönséggel és a várossal kialakuló viszonyát alapvetően a rendezők határozzák meg, egy erős állandó rendezői gárda igazi szellemi központtá avathatja a színházat. Az évados szerződéssel rendelkező rendezőkből és dramaturgokból álló művészeti tanács a színház művészeti életét irányító döntés-előkészítő és végrehajtó testület, mely összeállítja a következő évad repertoárját, szereposztásait, dönt az egyes produkciók rendezőiről, a meghívandó vendégrendezők és más művészeti munkatársak személyéről. A tanács választja ki az alaprepertoáron szereplő klasszikus drámák közül az évad drámáját, kijelöli annak rendezőjét, szereposztását, javaslatokkal, ötletekkel segíti a kísérőrendezvények és egyéb programok összeállítását és részt vesz azok lebonyolításában. Szintén a tanács választja ki az évad szerzőjét, javaslatot tesz a bemutatandó darabra, illetve az azt kísérő eseményekre, találkozókra. A művészeti tanács – a dramaturgok javaslatai alapján – összeállítja az iskoláknak ajánlott beavató színházi programot, dönt a rendhagyó irodalomórákon és egyéb színházzal kapcsolatos eseményeken való részvételről".

repertoar

A rendező a Színház.hu-nak rövid interjút adott:

"A mi pályázatunk egy színház alapításáról szól. Éreztem, hogy a város különösen kíváncsi a pályázatomra, éreztem, hogy változtatni szeretnének a színház működésén, bár jelenleg a miskolci a legnézettebb színház, tehát ilyen szempontból a város elégedett azzal, ami történik" - fogalmazott Kiss Csaba a Színház.hu-nak, aki nagyon örült a kinevezésnek. Kérdésünkre, hány telefont kellett hirtelen elintéznie azt felelte, közel negyvenet, a feleségeket, édesanyákat, kollegákat muszáj volt értesíteni. Felvetésünkre, miszerint könnyen mondhatnák, hogy politikai okai vannak a kinevezésnek, mivel sem a társulat, sem a szakmai bizottság nem Kissre szavazott, a rendező úgy felelt: “Én ezzel a részével nem igazán akartam foglalkozni eddig sem. Úgy gondoltam, ha az ember – kimondom- olyan bátor pályázatot tesz le az önkormányzat asztalára, mint mi, akkor nyilván több tartózkodásra, bizonytalanságra számít. Óriási bizalmat jelent számomra az, hogy hatvanan rám szavaztak a társulatból. Azok, akik azt mondták, hogy jobb színházat szeretnének, az én pályázatomban találták meg. A szakmai bizottság 5:3 arányban voksolt Koltay Gáborra. Ezekben az időkben nagyfokú az ember bizonytlanságérzete, ezért a változtatásnak mindig rizikósabb az útja. Én úgy éreztem, hogy nem a szakmai elképzeléseimet minősítik ezzel, hanem magát a változtatást"Az  5 perces beszélgetést itt meghallgathatják.

süti beállítások módosítása