Csáki és Vidnyánszky pályázhat a kaposvári színházi intézetre

Egy hónappal meghosszabbította a színházi, a vizuális és a médiaművészeti intézet igazgatói pályázatainak elbírálási folyamatát Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora. Mindhárom újonnan létrehozott vezetői állásra érkezett egy vagy több pályázat, közölte Lévai András, az egyetem szóvivője. Döntés 29-én várható. A sonline.hu tudomása szerint Csáki Judit és Vidnyánszky Attila pályázik az állásra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk,Kaposvári Egyetem művészeti karán, két hónappal ezelőtt három intézet is létesült, amely a Színházi, Mozgókép, Látványtervező, Vizuális Művészeti, Művészettörténet tanszékeket hivatott összefogni. Három önálló, határozatlan idejű közalkalmazotti állást hirdettek meg, bár a somogyi költségvetési szervek közül 875 millió forinttal a legnagyobb adós a Kaposvári Egyetem. A jelentkezőktől, más egyetemek szokásával ellentétben, nem követelték meg a doktori fokozatot.

"Az intézetszervezés elvi háttere az, hogy az érintett tanszékek, szakmai műhelyek munkáját egy menedzser típusú vezető tudja a leghatékonyabban összefogni, megteremtve a kapcsolódási pontokat akár a piaci szegmensekkel is, ez esetben színházakkal, hang- és szinkronstúdiókkal" – mondta el korábban Lévai András sajtószóvivő. Arról is beszámolt, hogy a Kaposvári Egyetemnek hosszú távú együttműködési megállapodása van a Csiky Gergely Sínházzal, emiatt kézenfekvő az intézet és a teátrum együttműködése is, amelynek ilyenformán a keretei is adottak. Az egyetem vezetése cáfolta, hogy az átszervezés esetleg érintené a színházi tanszék jelenlegi vezetőjének, Csáki Juditnak a posztját.

kett

Arra, hogy a debreceni színházigazgató pályázni kíván az intézet vezetésére, csak a Somogy Tv-nek tett szeptemberi nyilatkozata utal, melyben közli: “Amellett, hogy új szakok indultak az idei tanévben a Kaposvári Egyetemen, változások várhatóak a jövőben a színészképzésben is. A szakmának új kihívásoknak kell megfelelnie”. A Színház.hu keresi a témával kapcsolatban Vidnyánszky Attilát, de eddig nem sikerült melérnie. Csáki Judit azonban elmondta nekünk, hogy az egyetem nyilatkozattételi, rektori rendelete értelmében nem áll jogában nyilatkozni.

A sonline.hu már tényként közölte, hogy Vidnyánszky Attila és Csáki Judit is pályázik a szakmai műhely igazgatására, bár hozzáteszik, erről a rendező eddig sehol nem nyilatkozott, s szerdai megkeresésükre sem tett kivételt. A lap tudomása szerint egy harmadik személy is jelentkezett, egy színházi és filmes dramaturg, aki végül letett szándékáról.

Csáki tanszékvezetői jogosítványait semmilyen formában nem érinti az új intézetigazgatás az egyetem tájékoztatása szerint, ő mégis pályázott, amit a szakmai egység mellett a hatékonyság is indokolhat, s hogy ez a megoldás értelemszerűen kevesebb kiadással járna. A kaposvári tanszékvezető azonban minderről a döntésig nem kíván nyilatkozni.

 Vidnyánszky Attila kaposvári egyetemi pályázatának híre magától értetődően esemény. Nemcsak a rendező neve, hanem a kaposvári egyetemi színházi képzés több értelemben is igaz távolsága miatt is: Vidnyánszky más iskolából érkezik, más értékrendet képvisel, s ezt az eltérést, esetleg szembenállást egyenes büszkeséggel vállalja minden fórumon. A Nemzeti és a POSZT vitái igazolják ezt.

Vidnyánszky pályázata apropóján sokan a szeptemberi egyetemi tanévnyitóra asszociáltak, amikor a rendező viszonylag váratlanul címzetes egyetemi tanári kinevezést vett át a rektortól” – fogalmazott publicisztikájában a sonline.hu.

A lap arról is beszámolt, hogy a színinövendékek is várják már a döntést, hiszen ötéves osztatlan képzésük erősen kötődik egy-egy osztályfőnök személyéhez.

A pályázati kiírás szerint eredetileg akár már szerdán munkába állhatott volna az intézetigazgató, hiszen a január 24-i beadási határidőt követően egy hetet adott magának az egyetem a bírálatra. Lévai András szóvivő tájékoztatása szerint az elbírálási időszak a pályázatban meghatározott 31-i elvi határidőig nem zárult le. A szervezeti és működési szabályzat lehetőséget ad arra, hogy a rektor meghosszabbítsa a határidőt, ami megtörtént. Gyakorlati szempontok figyelembe vételével egészen a következő szenátusi ülés időpontjáig célszerű ezt folyamatosan halasztani, tájékoztatott a szóvivő.

A bírálatot végző előkészítő bizottság három-öt tagú; tagjai vezetői tapasztalattal rendelkező egyetemi alkalmazottak és egy hallgató. Ők végzik el a formai és a tartalmi bírálatot, majd azt írásban a művészeti kari tanács és a szenátus elé tárja majd. A legfelsőbb döntéshozó testület február 29-iki ülésén hoz döntést. Több pályázat esetén a szenátus rangsort határoz meg, ennek ismeretében a rektor dönt az intézeti igazgatók személyéről, várhatóan a szenátus ülésének a napján.

 

 

Forrás: sonline.hu, Színház.hu

süti beállítások módosítása