Dörner: Jó hangulatban telt a társulati ülés

Az igazgató társulati ülésen találkozott a február 1-jétől vezetése alatt álló budapesti Új Színház dolgozóival. A részletekről olvashatnak cikkünkben.

dorner

"Nem lehet az igazság útjába állni"

A társulati ülés után a tagok már nagyobb bizalommal vannak irántunk, a bizonytalanság, és a mesterségesen generált feszültség is oldódott - mondta a társulati ülést követően a színház új vezetője. "Úgy érzem, rendben lesz itt minden" - mondta Dörner György, hozzátéve, hogy "nem lehet az igazság útjába állni, akadályozni, késleltetni lehet, de előbb-utóbb kiderül". Mint elmondta, a társulati ülésen szó volt arról, hogy melyik darabokat veszik le a repertoárról - azokat, amelyekre nincs közönség. Az áprilisi műsorról a februári jegyeladások alapján fognak dönteni - tette hozzá.

pozsgai

Dörner György elmondta: a társulat túlnyomó része megjelent az ülésen. Döntésre senki nem jutott azzal kapcsolatban, hogy marad vagy sem, erre mindenkinek időt hagy. Tapasztalják meg a változást, annak fényében határozzanak - tette hozzá.
A márciusi műsort ismertették, a próbatáblára három szereposztás került ki, amelyben a jelenlegi tagok mellett számos vendégművész szerepel, köztük Koncz Gábor, Bordán Irén, Helyey László és Gregor Bernadett

Bemutatták az újakat
Az MTI értesülése szerint a társulat részéről számos kérdés felmerült, bizonyos félreértéseket megpróbáltak tisztázni, a feszültség érezhető volt a tagokban. Több színész távol maradt, és olyanok is feltűntek a nézőtéren, akikről nem tudni még, hogy milyen szerepben fognak részt venni a színházéletében. Bemutatták azonban az új műszaki igazgatót, gazdasági igazgatót, művészeti titkárt és a színház új jogászát is.
Pozsgai Zsolt főrendező az ülés után arról is szólt: számára kiderült, hogy ha az ember becsukja az ajtót maga mögött a színházban, akkor a politika kívül marad. Semmi olyan indulat, megjegyzés, rossz érzés, amely az elmúlt hónapok hangulatát meghatározta, nem jelent meg, kiváló hangulatú társulati ülésen voltunk együtt - hangsúlyozta.

ketten

Csurka levelet írt

Tájékoztatása szerint az igazgató felolvasta a kórházban lévő Csurka István társulathoz intézett levelét, aki arra bíztatta a jelenlévőket, hogy attól függetlenül, ki hova érzi magát tartozónak, mit gondol a politikáról, szeretetben dolgozzanak együtt. Dörner György a levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Csurka István kristálytiszta üzenetet küldött; mindennek a lényegét írta le, csak olyat, ami fontos". Az MTI információi szerint a levélből az is kiderült, hogy Csurkának fontos A hatodik koporsó című darabjának bemutatása, erről már nyáron tárgyaltak Dörner Györggyel.

A színház "kiadta" a jelenlegi tagokat
Pozsgai Zsolt szólt arról is: a kiírt darabokban azért szerepelnek kevesen a jelenlegi tagok közül, mert többen külső produkciókban dolgoznak, a színház kiadta őket márciusra-áprilisra. Mint mondta, nem érzi méltányosnak azt, hogy többen fizetést fognak kapni, miközben nem dolgoznak az adott hónapban a színházukban. Kitért arra: a színház vezetésének március 1-jéig kell értesítenie a színház dolgozóit arról, hogy munkájukra igényt tartanak-e, az alkalmazottaknak egy hónap áll rendelkezésére a válaszadásra. Mint mondta, 90 százalékban ajánlanak majd további szerződést a jelenlegi tagoknak.

dornerszinhaz

Szeretnék, ha a színészek megismernék az új stílust

Az első bemutatóban, Kodolányi János Földindulás című darabjában egy, a második két darabban, Páskándi Géza Vendégség és "Giorgio Pianosa" (Pozsgai Zsolt) Mert a mamának így jó című darabjában több jelenleg a társulatban dolgozó színész szerepel.
Pozsgai Zsolt kifejtette: az első darabban azért sem szerepelnek többen a jelenlegi tagok közül, mert azt is jelezni szerették volna, hogy a társulaton kívülről még kikre számítanak a továbbiakban. Továbbá az előadás annyira elüt a színház jelenlegi stílusától, hogy szeretnék, ha a színészek megismernék az új stílust, és úgy hoznák meg döntésüket, maradnak vagy nem.
A Keleti István Művészeti Iskolával az előző vezetés felbontotta az együttműködési szerződést februártól, ezt, mint mondta, felháborítónak tartja. Megpróbálják rendezni a helyzetet, az iskola fontos számukra, Dörner György az ülésen elmondta: addig tárgyalnak, amíg újra az Új Színházban működhet a stúdió.
Pozsgai Zsolt beszámolt arról is, hogy a repertoár-darabokkal kapcsolatos jogi kérdések tisztázása folyamatban van. A csúnya és A hattyú című darabot például szívesen műsorra tűznék, A varázshegyre van nézői igény, A tizenegy percet pedig, amelyet a Thália Színházban játszanak közös produkcióként, visszaállítanák abba a formába, amelyben Pozsgai Zsolt színpadra írta, és nem úgy játszanák, ahogy jelenleg látható Szikora János rendezésében.
A társulati ülésről távozó, az MTI által megkérdezett színművészek közül az ülés hangulatáról, benyomásairól senki sem akart nyilatkozni.

derzsidorner

Csurka István lapja, a Magyar Fórum az átadás-átvételt így kommentálta:

Dörner György átvette az Új Színházat. Az átadás-átvétel – a valós eseményen túl – szimbolikus. A színház sorsa bizonyos párhuzamot mutat Magyarország sorsával. Mondhatnánk, az Új Színház átadás-átvétele emlékeztet az ország másfél évvel ezelőtti átadás-átvételére. Az átadóban forrong a düh, sértett és nem fogadhatja el a tényt. Nem fogadhatja el, hogy neki, az intézmény avagy az ország birtokosának, hosszú évek óta használt birtokát át kell adnia. Tudta, hogy ez bekövetkezik, megtett mindent, hogy ne következzen be. Jó elôre gondoskodott, hogy az átvevônek minél nehezebb, sôt, lehetetlen legyen a további mûködtetés.

dornerm

Az átvevő az átadó bukását várja. Meg van róla győződve, hogy az el veszett birtok hasznaira egyedül ô jogosult, és csak idô kérdése, hogy visszaüljön a birtoklást bizonyító fônöki székbe. Márta és az őt most már mélyen megértô liberális értelmiség az elmúlt hetekben aknásítással volt elfoglalva. Az egész Új Színház alatt lázas telepítés folyt, különbözô erejû, méretű és érzékenységűaknák óvatos elrejtése. Voltak pénz- ügyi aknászok, kulturális aknászok, Píár-aknászok, szociológus aknászok, és természetesen nemzetközi kapcsolatokat létesítô aknászok. Márta maga rögtön az átadáskor bejelentette az egyik akna élesítését: február 1-jén memorandumot olvastak fel Európa számos országában, köztük brit, német és osztrák színházakban; az Új Színház példájából kiindulva színházi tolerancia napot tartanának minden évben ezen a napon.

Egy korábbi interjú Dörner Györggyel

Biztosak lehetünk benne, hogy az aknák sorra robbannak, hogy másfél év múlva a támadások ugyanazzal a vehemenciával érik az Új Színházat külföldrôl és belföldrôl, mint amilyennel Cohn-Bendit esett Orbánnak Strassbourgban. A támadás minôsége, megalapozottsága is feltehetôen ugyanolyan kétes lesz. Sőt, az sem zárható ki, hogy a szóroham is ugyanabból a szájból indul. Az átvevő ez ellen semmit sem tehet. Egyetlen dolga van: jó és magyar színházat csinálni. Ha a fenntartó, a nézők és a jóérzésű színházat támogató emberek, cégek ebben segítenek, ak- kor sikerül. És akkor érkezik az igazán feldühödött támadás, de a magyar emberek hálája is. Az Új Színház és Magyarország sorsa között párhuzam van.

Forrás: MTI, Magyar Fórum

süti beállítások módosítása