Óceán iránti magyar vágyak - Portugál premier jön Tatabányán

A tatabányai Jászai Mari Színház 2012. február 4-én mutatja be Egressy Zoltán Portugál című előadását, Hargitai Iván rendezésében, Pál András főszereplésével. A rendezőnek nem ez az első Egressy darabja, hiszen a szerző Reviczky című színművének ősbemutatóját ő rendezte Szegeden. 

Egressy Zoltán és egy Reviczky
Egressy Zoltán különböző újságoknál dolgozott, a napi bulvártól a negyedévente megjelenő gazdasági magazinig. A Cash Flow című gazdasági lap vezetőszerkesztőjeként kötött munkaideje volt, délután négyig bent kellett maradnia a szerkesztőségben. „Ne kérdezd, hogy kerültem oda, nem tudom” – mondta egy interjúban a szerző. Egy alkalommal éppen nem volt semmi dolga, ekkor kezdte írni első darabját kedvenc költőjéről, Reviczky Gyuláról. Az a momentum izgatta, amikor az író-kritikus utolsó nagy szerelmével, Jászai Marival összetalálkozott. Nem mindennapi sztori: az ünnepelt művésznő bement Reviczky irodájába, ahol kikérte magának a róla írt elmarasztaló kritikát. Másnap együtt teáztak, aztán egymásba szerettek. - A dialógus megírása annyira megtetszett Egressynek, hogy este kilencig abba sem hagyta: „Annyira megszerettem ezt a dolgot, írással helyzeteket teremteni, figurákat jellemezni. Ez a nehézsége és szépsége is, hogy nincs lehetőség a leírásra, csak a konkrét dialógusok vannak."
A jelenet annyira sikerült, hogy később a darabban, amely a Reviczky címet kapta ez a rész a többszöri átdolgozás után is változatlan maradt. Az elkészült darabbal Radnóti Zsuzsát kereste meg, mondjon véleményt: dráma ez, vagy sem? Radnóti Zsuzsa drámának tartotta. Egressy kapott is egy ösztöndíjat, ekkor írta a Portugált. 

portugal2

forrás: Jászai Színház

A darabról

Miért akar egy pesti író Portugáliában új életet kezdeni? És ha ilyen komoly a változtatni akarás szándéka, hogy lehet, hogy csak egy Pest megyei faluig jut el? Egressy Zoltán Portugál című fergeteges tragikomédiája a végtelen óceán iránti magyar vágyakról szól, mely az elérhetetlen boldogság metaforája? Vagy a portugál vágyak lehetetlen beteljesüléséről mesél, az „örök békéről”, melynek hazája a két folyó szelte Kárpát-medence, a végtelennek tűnő, délibábos Hortobágy? A Portugál című kortárs magyar tragikomédia az ősbemutató óta példátlan sikerrel futott már az ország lényegében minden kőszínházában. Most végre Tatabánya is elmondhatja magáról, hogy lesz egy saját Portugál előadása. Igazi csemege, mely egy olyan történetet mesél el, melyben kiderül, mi is történik, ha beeresztesz egy idegent egy kis faluba és ott felfordul minden….

portugal7

Pál András a Portugál kapcsán:

"A kaposvári színi egyetemen tanultam és abban az időben ott játszott Nagy Viktor, aki a filmben alakította Becét. Aztán a Pécsi Nemzeti Színházban rendezett Portugál előadásban magam is szerepet kaptam, mégpedig a világi és szakrális lét között egyensúlyozó pap alakjának megformálásával. Most azonban a kiüresedett "látszatjólétből" útnak induló címszereplővel azonosulhatok. (...) A tatabányai előadásban egyértelműen az eltérő sorsok nagyon éles ábrázolása lesz a központban. Nem a leghálásabb szerep a Portugáliába induló, ám egy kis faluban megragadó pesti íróé, így nap mint nap küzdök vele. Ugyanakkor izgalmas kihívás egy olyan csapatban játszani, amelyben számos különféle iskolából jött színésznek kell valamit közösen létrehoznia. (...) Bece olyan sorskérdésekkel küszködik, mint az én generációmból rengeteg fiatal. Sokan úgy érzik, hogy nincs elég levegőjük, azaz lehetőségek híján nem tudják érvényre juttatni a tehetségüket. Biztos, hogy más az olvasata ennek az előadásnak 2012- ben, mint volt a kilencvenes években. Például egy fiatal színésznek milyen esélyei vannak manapság, ha az anyanyelvével szeretne dolgozni és nem külföldön valami egészen mást?" - mondja Pál András.

portugal5Major Melinda játsza Bece feleségét:

"Kisközségekhez kötődnek az életem első évtizedei. Édesanyám faluja a román határ közelében fekvő Zajta, de később Debrecen és Nyíregyháza között fekvő Tégláson éltem, míg ma pátyi lakos vagyok. Ismerem tehát azt a közeget, amelyben a Portugál című darab játszódik. Igaz, manapság már nem teljesen ugyanolyan az élet ezeken a kistelepüléseken sem, mert talán egyre inkább elveszítik az emberek a magukon való röhögés képességét. Mindenesetre az előadás fanyar humora jól érzékelteti azt a hangulatot, amelyben nekem is részem volt gyerekkoromban" - fogalmaz Major Melinda, akinek a saját szerepéről is van némi élettapasztalata, hiszen rácsodálkozott annak idején a kihúzott szemöldökű, egyen fekete hajú plázacicák világára, még ha nem is élt benne. Ráadásul úgy érzi, hogy az általa megformált feleség csak külsőségekben trendi a BMW-kulccsal és a fitneszbérlettel.

"Sokkal összetettebb személyiség Bece felesége ennél, hiszen a kemény üzletasszony álarca mögött egy érzékeny, a házasságát menteni igyekvő, művelt nő lakozik. Az érdekesség abban rejlik, hogy miként érzékeli ezt az övétől mindenben más világot, amelynek központja a falusi kiskocsma. Úgy gondolom, hogy manapság már sokan járnak fitneszterembe, akik utána a szellemi felfrissülésért egy jó könyvet is a kezükbe vesznek. Ez az előadás éppen azért lehet sikeres, mert sokak számára nyújthat felüdülést, akár egy jó regény a testedzés után".

Forrás:  Jászai Mari Színház, www.wssz.hu

portugal15

PORTUGÁL Mentés
Bece - Pál András
Masni - Fridrik Noémi
Kocsmáros - Puskás Tivadar
Retek - Egyed Attila
Csipesz - Lux Ádám
Asszony - Bacskó Tünde
Sátán - Végh Péter
Pap - Honti György
Feleség  - Major Melinda

 

rendező - Hargitai Iván
díszlettervező - Bátonyi György
jelmeztervező - Győri Gabi
súgó - Dobos Erika, Deme Zsófia
ügyelő - Szrenkó Tamás
rendezőasszisztens - Bischof Ildikó

süti beállítások módosítása