Palóc menü Mikszáth-tal és a Magyar Színház művészeivel

Tavaly novemberben Nagytalálkozás címmel különös sorozat indult útjára az XO Bistróban: a Magyar Színház művészeinek különböző előadásait élvezhetik, különleges vacsoramenükkel kiegészítve.

"A programokkal a századforduló hangulatát próbáljuk az étteremmel közösen visszaidézni – azt az időt, mikor a művészek éttermekben, bisztrókban töltötték estéiket, beszélgetésekkel, alkotással, szórakozással… Mindezt a közönséggel, a színház világán kívül.
A főzés művészet. A gasztronómusok méltán nevezik az evést is annak. Ehhez párosul az a fajta művészet, melyet a színház tud nyújtani a nézőknek – ezek együtteséből szó szerint csak jó sülhet ki! Az étterem az aktuális előadásokhoz igazítja menüjét, így Krúdy-esten van esély egy remek Esterházy-rostélyosra, míg egy francia témájú előadás mellé a francia ételek, a sajt és a bor dukál" - szól a Magyar Színház ajánlója.

xo forrás: XO Bistro

Február 4-én a Rákóczi út 5. alatt található XO Bistroban ezúttal a méltán híres palóc irodalom és gasztronómia kerül terítékre. „A vendéglátás krónikása” címet viselő esten a Magyar Színházat Kubik Anna és Őze Áron képviselik, akik Mikszáth Kálmán novelláiból és kortárs, palóc témájú írásokból adnak elő. A felolvasások között az étterem sous vide és a molekurális technológia felhasználásával palóc ételeket szolgál fel, és természetesen nem hiányozhat az asztalról a szamorodni, olaszrizling vagy épp a kadarka sem.

Az est vendége: Cserna-Szabó András

„Gyakorlat vagy művészet? Van ennek a kérdésnek értelme? Mintha a művészet meglenne gyakorlat nélkül, és a gyakorlatnak nem lennének művészei… A magam részéről úgy gondolom, az ínyesmesterség valami olyasmi, ami fokozatosan jut el az igazi művészet szintjére. A gasztronómia egy hosszú lépcsősor, mely a hegytetőn álló templomhoz visz.” (Cserna-Szabó András)

süti beállítások módosítása