Momentán Plusz Parti Nagy Lajossal

Hogy lehet a hosszú hónapok gondos munkájával kiérlelt irodalmi szöveget és az épp az adott pillanatban megszülető spontán megnyilvánulásokat termékenyen összeegyeztetni? A Momentán kísérletet tesz rá. 

A társulat kilencedik éve improvizál és még annál is régebben tart szórakoztató irodalmi felolvasóesteket. Február 17-én a Momentán Pluszban Az étkezés ártalmasságáról című Parti Nagy Lajos szövegre improvizálnak. És ehhez az írónak is lesz egy-két szava.

Az interaktív improvizációs előadásairól ismert társulat Momentán Plusz sorozatában írókat, zenészeket, „bevállalós" színészeket hív meg közös játékra. Február 17-én a nézők ötletei és a Momentán tagjai mellett Parti Nagy Lajos is feltűnik a színpadon.
„A legjobb helyre kerültem ahhoz képest, hogy nem tudok és  nem szeretek rögtönözni; még szerencse, hogy vannak, akik tudnak, méghozzá nagyon, ezért lépek fel a Momentán keretében-- őszinte örömmel és várakozással.” /Parti Nagy Lajos/

partinagy

Parti Nagy Lajos (forrás: origo.hu)

Parti Nagy Lajos visszatérő vendége a Momentán 12. éve futó irodalmi felolvasóestjének. A Kex és Tea célja a kortárs magyar írók, költők és szövegeik megismertetése és megszerettetése a közönséggel. A szórakoztatás, a kedvcsinálás és az előítéletek eloszlatása: hogy kiderüljön, ezek a szövegek nem lilák,játékosak, nekünk és rólunk szólnak. Egyszóval tökéletesen „fogyaszthatók”. Ezúttal a szövegek nem csak elhangzanak, de önálló életre is kelnek: a Momentán az író nemrég megjelent, Az étkezés ártalmasságáról című könyvének részleteire improvizál.
A RögvEst, a Momentán 2003 óta sikerrel játszott előadása 100% improvizáció. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Rövid, pörgős jelenetek, tele fordulatokkal és váratlan megoldásokkal Ahogy ajánlójukban írják: „Elég, ha mondasz egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon látod viszont.”
Az irodalomban és az improvizációban egyaránt tevékenykedő Momentán egy ideje dolgozik a két műfaj kombinálásán. A Millenáris és a Margó Feszt közös kulturális programsorozatában, a Befogadóban több alkalommal is játszottak már irodalmi szövegekre: volt impróestjük erotika, foci és rockzene témában. A 9. Litera előszilveszteren pedig Grendel Lajos, Kemény István, Láng Zsolt, Németh Gábor és Takács Zsuzsa írásaira improvizáltak a Trafó színpadán. 

február 17. 19.00 Momentán Plusz Parti Nagy Lajos
Helyszín: IMPRÓ - kreatív töltőállomás | 1066 Bp., Ó utca 4.
www.momentantarsulat.hu

süti beállítások módosítása