Szembeszegülnek a sorssal Kecskeméten az Amazonok

Ismét saját darabjának ősbemutatójára készül a kecskeméti teátrum társulata. A női szerepekben gazdag Amazonok című színművet Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője írta, és ő is rendezi. A bemutatót február 5-én tartják a Kelemen László Kamaraszínházban.

amazonok

Darabtörténet:

Tíz idegen ember összezárva egy vasúti kocsiban. Különböző az életkoruk, a származásuk, az élettapasztalatuk, a probléma-megoldó stratégiájuk. Az egyéniségük. Az országot, ahol élnek, ahol szeretnek és gyűlölnek, és ami eddig olyan stabilnak tűnt, katasztrófa sújtja – mindenkinek menekülnie kell. 
A menekülés, a közös veszély feloldja a gátlásaikat, mesélni kezdenek; elsuttogják vagy kikiabálják magukból azokat a magánéleti problémákat, amiket az ember inkább szemérmesen elhallgat, elfojt, mert a társadalmi elvárásoknak igyekszik megfelelni. Beavatunk-e egy idegent női problémáinkba, merünk-e beszélni betegségről, megcsalásról, titkos vágyainkról, szülő-gyerek konfliktusról, egyáltalán: saját magunkról és arról a bizonyos másikról, akivel összekötöttük az életünket? Ahogy a vonat zakatol, és a sorsok egyre jobban összefonódnak, már nincs helye a hazugságnak, de még a csúsztatásnak sem. 
Az Amazonok a tükörbe nézés különleges darabja; olyan fokú őszinteségé, ami nagyon ritka manapság. És ennek az őszinteségnek a hangja a fájdalmas vallomástól, a keménységtől a könnyed vagy lehengerlő humorig igen sokféle lehet. Az Amazonok ősbemutató: igazi, gazdag színészdarab; kiváló szereplehetőség a Kecskeméti Katona József Színház művészeinek. Csombor Teréz, Danyi Judit, Magyar Éva, Réti Erika, Téby Zita és az egyetemista Decsi Edit csevegnek majd férfiakról, férjekről és egyebekről; az előadás rendezője Réczei Tamás.

reczei

Réczei Tamás a darabról:

- Már próbálja a társulat az Amazonok című színművet, amely eredetileg – az évadterv szerint - a Lüzisztraté történetre épült volna. Mi volt a kiindulási alap? Teljesen önálló történetet írtál, vagy esetleg felhasználtad egy már meglévő darab elemeit, szituációit?

- Minden színház keresi azokat a darabokat, amelyekben előnyös helyzetbe hozhatja a színésznőket, mivel a világirodalomban sajnos nem egyenlő a nemek aránya: tíz férfi szerepre öt-hat női szerep jut a darabokban. A tavalyi évadban ez is szerepet játszott a Hebehurgya hölgyek bemutatásában, ahogyan idén az Amazonok esetében is. Eredetileg valóban a Lüzisztraté átírásán gondolkodtunk, Deres Péter dramaturggal közösen. Ám miután tüzetesebben elolvastuk a darabot, az összes fellelhető fordítást, eltértünk ettől a tervtől – jelentette ki Réczei Tamás, a darab szerzője és rendezője. – Érdekes, hogy ugyanez történt ebben az évadban, a Pesti Színházban ezzel a darabbal. Az átirat alaphelyzetét – egy vasút, amely nőket menekít egy városból – megtartottuk, és ezután elkezdtük a szituációt átgondolni, azt is figyelembe véve, hogy kik szerepelnek majd az előadásban, s velük milyen karaktert szeretnénk megjeleníteni. Így adta magát lépésről-lépésre a történet.

- Hogyan kerülnek a történet szereplői a vasúti vagonba? Hova tartanak, s mit tudunk meg róluk?

- A vonatra egy természeti katasztrófa „kergeti fel” a szereplőket: egy iszaplavina, amely elönti a lakóterületüket. Ők sem tudják, hova viszik őket. „A fertőzött területen túlra” – ezt a választ kapják. Az utazás, a bizonytalanság és az összezártság beszéltetni kezdi őket, hiszen ki akarna némán ülni? Eleinte a jelenükről, a félelmeikről szólnak, majd lassan ezen túl is, mélyebb dolgokat pedzenek meg.

amazonok2

- Van-e központi alakja a darabnak?

- Minden szereplő egyenlő súllyal van jelen. Ugyanazt az utat járják be, élik meg, csak másképpen. Van köztük egy „kérdező biztos”, egy bátrabb, megéltebb karakter – egy beteg férfi –, aki mer kérdezni tőlük és róluk. Ezt többen nehezen, néhányan könnyebben viselik. De mindenki változik az utazás során.

- Eddigi darabjaidnál mindig jellegzetes, különleges nyelvezet használtál. Ez az Amazonokra is jellemző?

- Valóban, az elmúlt három munkám során igyekeztem valamiféle nyelvi játékokban, fordulatokban is kifejezni a történetet: a Hetvenkedő katona, a Hebehurgya hölgyek és a Winnetou is így készült. De az Amazonok nem. Itt egy nagyon letisztult, egyszerű nyelv van jelen, amely szándékaim szerint a második felvonásban eltér a valóságtól, s költőivé válik. Ez talán lehet különleges, nem tudom – tette hozzá Réczei Tamás.

- Fontos, hogy hol és mikor játszódik a cselekmény?

- Ez a történet időtlen. Igaz, van benne mobiltelefon, vasút, vagyis ilyen értelemben modern. A helyszíne is elmosódott, a nevek és az említett városok nem adnak támpontot. Csak az utazás, a távolodás, a változás a hangsúlyos: a változás lehetősége ezeknek az embereknek az életében.

- Végezetül mitől Amazonok az Amazonok?

- Attól, hogy szembeszegülnek a sorsukkal.

amazonok3

Danyi Judit az Amazonokról:

- Mitől olyan sejtelmes és megfoghatatlan Judy karaktere az Amazonokban?
- Az alapszituáció szerint a darab szereplői – hat nő és négy férfi – kényszerűségből vannak ugyanabban a vagonban összezárva, miután a városban, ahol élnek, sárlavina pusztított, és ki kellett menekíteni őket. Az utazás során beszélgetések kezdődnek, különböző sorsokra, életutakra derül fény. Méghozzá úgy, hogy a Hegedűs Zoltán által játszott férfinak, Judy férjének mindenki megnyílik, és fokozatosan mesélni kezdenek az életükről, titkaikról. Egyetlen személy van a vagonban, akinek semmi sem derül ki a múltjáról, csak lebegtetett, homályos utalásokat és célzásokat hallunk tőle, illetve vele kapcsolatban: és ez éppen az általam játszott Judy – meséli Danyi Judit. – Annyit tudunk meg biztosan, hogy ő ápolja és gyógyszerezi a férjét, aki nagyon beteg, már halál-közeli állapotban van. Hogy kettejük kapcsolata miért romlott meg azt nem tudjuk meg, mert Judyt a férje nem tudja szóra bírni.
- Sokféle szerepet, számos különböző nőtípust alakítottál már. Közel áll hozzád a titokzatos nő karaktere?
- Én általában nagy hősnőket játszottam, ehhez hasonló karakterrel még nem találkoztam a pályafutásom során. Az is érdekes számomra ebben a szerepben, hogy a darab tulajdonképpen Judy visszaemlékezése. Ugyanis a vagonban történtek után – amiről természetesen nem árulok el előre semmit – elviszik rendőrségi kihallgatásra, és az ő emlékei alapján tudjuk meg, mi és hogyan történt. Ugyancsak különlegessé teszik az előadást az álomképek, illetve víziók, amelyek a vagonban utazó társaság egyes tagjainak emlékeit idézik. Az egyik ilyen vízióban a vagonban ülő két fiatal lány édesanyját alakítom.

amazonok5- Az Amazonok szerzője és rendezője Réczei Tamás – a kecskeméti színház művészeti vezetője -, aki a tavalyi évadban bemutatott Hebehurgya hölgyek után most ismét egy nagyon különös nyelvezetű darabot írt. Mi az érdekessége ennek a nyelvezetnek?
- Míg a Hebehurgya hölgyekre a szóburjánzás és az elemelt nyelvezet volt jellemző, ezúttal az ún. fésűs technikát alkalmazta a szerző. Ennek az a lényege, hogy a különböző helyeken beszélő emberek dialógusait összemosva, szinte párhuzamosan hallja a közönség. Tehát ha elhangzik egy kérdés, a választ nem azonnal kapjuk meg, csak két mondattal később, egy másik beszélgetés-részlet után. Ennek szakmailag az a nehézsége, hogy úgy kell kitartani a jelenetet, a dialógusban rejlő szenvedélyt vagy indulatot, hogy közben ne zavarjuk a másik párbeszéd szereplőit. Ugyancsak nehezítik a nyelvezetet, a történetek és érzelmek teljes kibontakozását a lerövidített, félbehagyott, lebegtetett mondatok. Emellett a darab második részében lírai, tehát verses, ritmusra írt szövegrészek is elhangzanak. Ugyanakkor abban a szakaszban, amikor Judyt kihallgatják, már hétköznapi nyelvezetet használok. Ez a nehéz beszédstílus és a folyamatos színpadi jelenlét kemény munkát igényel minden színésztől a próbafolyamat alatt. 
- Már említetted, hogy a főszerepet Hegedűs Zoltán játssza, aki civilben is a férjed. Nehezíti vagy könnyíti ez a közös munkát?
- Már nagyon sok darabban játszottunk együtt a pályafutásunk alatt, többször alakítottunk szerelmespárt, illetve házaspárt is. Ilyen volt a többek közt a Liselotte és a május, a Játék a kastélyban vagy az Orosz lekvár. Így ez önmagában nem jelent újdonságot számunkra a próbafolyamat során.

AMAZONOK

Szereplők: DANYI JUDIT, DECSI EDIT, CSOMBOR TERÉZ, TÉBY ZITA, RÉTI ERIKA, MAGYAR ÉVA, HEGEDŰS ZOLTÁN, MÁRTON ANDRÁS, KERESZTÉNY TAMÁS e.h., KOVÁCS GYULA

Rendező:            RÉCZEI TAMÁS

Díszlettervező:            MIRA JÁNOS

Jelmeztervező:            KISS BORBÁLA

Ügyelő:            CZEGLÉDI ÁKOS

Súgó:            ARATÓ ANDREA

Rendezőasszisztens:            SIRKÓ ANNA

Forrás: Színház.hu, Kecskeméti Katona József Színház

süti beállítások módosítása