Akik néha lendítenek rajtunk- Jön A gondnok

Február 10-én a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közösen mutatja be Harold Pinter: A gondnok című darabját Katona László, Mucsi Zoltán, és Scherer Péter főszereplésével.

A darabról:

Ha a parlament elsötétül ülés közben, hívják a gondnokot. Az ország működésképtelenné válna, ha nem lennének emberek, akik néha lendítenek rajtunk, ha valamivel magunkra maradunk. A gondnok segít. És neki is segítenek fizetéssel, jutatással, hogy legyen köztünk, sose menjen messzire. Fontos ember. Ha ott van, amikor kell. Erre születni kell. De mindannyian képesek vagyunk rá, ha tudjuk, hogy mit, kinek és mennyiért. Létezik azonban egy nagyon furcsa munkaadó, aki nem vár el semmit cserébe a felajánlott munkáért és létezik egy alak, akinek nem igazán felelnek meg a munkák. Természetesen nem vele van a baj, egyszerűen csak nem találkozott még a megfelelő munkakörrel. Mindenesetre se lakása, se papírja, még neve sincsen. A másik meg – a munkaadó – fura, nem vár el semmit, még csak a munkát sem kell elvégezni. Neve van, de olyan, mintha ő maga nem létezne.

És van egy harmadik alak, aki szereti tisztázni, hogy ki-mit-miért és mennyiért. Ővé a ház és az ő bátyja ez a fura alak. Neki is van neve és nem örül az új fejleménynek.

A névtelen senkinek egyszer csak két munkaadó közül kell választania. Az egyik nem kér semmit, de semmit. A másik a földig alázza és elhalmozza feladattal. A dilemma súlyos, de végül sikerül dönteni.

gondnokforrás: Szkéné

A Nézőművészeti Kft.-ről:

A Nézőművészeti Kft. tagjai: Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László, első ízben 2003 tavaszán mutatta be a Nézőművészeti Főiskola című előadást, melynek kapcsán megfogalmazódott az igény egy hosszabb távú közös művészeti együttműködésre, mely különböző megnyilvánulási formákat teremthet. (A színházi előadások mellett, a mini-riportok, a kisfilmek, és beszélgetések kezdeményezése egyaránt céljaik között szerepelnek).
A színházi esték nagy részében az igazi találkozás elmarad, a néző nem szólíttatik meg a színész által, azaz a színházi történés elmarad. Ezért kell ezt a többezer éves műfajt újra és újra kitalálni, hogy az előadás által jelenidejű párbeszéd szülessen színész és néző / színház és valóság között. Ezt az újragondolást kísérli meg előadásról, előadásra a Nézőművészeti Kft.

 

Harold Pinter: A gondnok

Bartos Tibor fordítása alapján

Játsszák: Katona László, Mucsi Zoltán, Scherer Péter

Díszlet- jelmeztervező: Khell Csörsz

Produkciós vezető: Gyulay Eszter

Rendező: Szabó Máté

Bemutató: február 10. 20.00, Szkéné Színház
További előadások: február 11. és 25. 20.00

süti beállítások módosítása