Részvétnyilvánítások Csurka halálára

A Thália színház, a Jobbik, az MDF utódpártja, és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége is közleményt adott ki Csurka István halálhírére.

A Thália Színház igazgatósága közleményében azt írta: a teátrum búcsúzik Csurka István írótól, akinek művei meghatározó jelentőségűek a 20. századi kortárs magyar drámairodalomban. Drámáinak, színpadi ősbemutatóinak egykor fontos helyszíne volt a Thália Színház. "Munkásságának emlékét őrizzük és ápoljuk" - hangsúlyozták.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom is részvétét fejezte ki Csurka István halála miatt. "Az egyik legnagyobb magyar drámaíró halálával óriási veszteség érte a magyar kultúrát. Csurka István a MIÉP vezetőjeként korábban számos, a közéletben elhallgatott tabukérdést vetett fel. Nyugodjék békében" - írta a párt az MTI-hez küldött részvétnyilvánításában.

csurka2

Az MDF utódpártja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség szóvivője közleményében azt írta: Csurka István vérbeli drámaíró volt, igazi színházi ember. "A világ számára rosszakból és jókból állt, életből és halálból. Ebből táplálkozott vitathatatlan irodalmi tehetsége, és ebből született vitatható politikai pályafutása" - fogalmazott Németh Kitti, hozzátéve: "Csurka forradalmi lelke döntő tényező volt abban, hogy Magyarország első újkori, szabad választásán a jobboldal győzött. A születő demokráciában azonban lassan elszigetelődött." A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség tagjai "szeretettel és fájdalommal" emlékeznek az elődpárt, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) alapítójára, mert úgy vélik, Csurka István élete a ma élők számára útmutató tanulságul szolgál, a jövő nemzedékeinek pedig megmaradnak a kétszeres József Attila-díjas írónak a drámái "örökre, halhatatlanul".

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke azt írta Csurka Istvánról: "jó magam többször kerültem vele kapcsolatba. Ha politikai nézeteink különbözőek is voltak, mégis tudtunk normális hangon szót váltani egymással. Csurka István, nyugodjál békében!"

Papolczy Gizella, az író, politikus hozzátartozója szombat délelőtt tudatta, hogy életének 78. évében meghalt Csurka István. Csurka István első írása 1954-ben jelent meg, azt követően több regényt, filmforgatókönyveket (Hét tonna dollár, Amerikai cigaretta), rádióhangjátékokat, elbeszéléseket, színműveket (Ki lesz a bálanya?, Deficit, Döglött aknák, Házmestersirató) írt. Irodalmi munkásságáért 1969-ben és 1980-ban József Attila-díjat kapott, 1980-ban elnyerte a színikritikusok díját.

A Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja volt, 1993-ban azonban kizárták a pártból. Ugyanebben az évben megalakította a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP), amelynek kezdetben elnökségi tagja volt, majd 1993 novemberétől társelnöke, 1994 októberétől elnöke.

süti beállítások módosítása