Színpadon debütált A király beszéde

Egy évvel A király beszéde című brit film világsikere és számos Oscar-díja után egy brit színházban megtartották a VI. Györgyről szóló történet színpadi változatának világpremierjét.

Jonathan_Hyde_and_Charles_Edwards

David Seidler, a színmű írója "egy hosszú álom beteljesülésének" nevezte a mű színpadra állítását a csütörtöki premier után. A király beszédét eredetilegszínházba szánta, csak a darab elkészülte után írt belőle forgatókönyvet, amelyet végül Tom Hopper rendező filmjéből ismert meg a világ - idézte az írót a BBC online hírszolgálata.

A forgatókönyv 2011-ben az Oscar-díjat és a BAFTA-díjat is megkapta. A produkcióra 414 millió dollárért váltottak jegyet szerte a világon.
A guildfordi Yvonne Arnaud színházban megtartott ősbemutató után Seidler meghatottan idézte fel, hogy gyerekkorában maga is dadogással küzdött, akárcsak VI.György király, akinek a második világháború küszöbén kellett átvennie a trónt magánélete miatt lemondani kényszerülő testvérétől.
Mint az író elmondta: a színműben sokkal nagyobb tere volt a királyt beszélni tanító ausztrál Lionel Logue és felesége, Myrtle kapcsolatának bemutatására, több szó esik benne a politikáról és a humor is nagyobb hangsúlyt kapott. 

Jonathan_Hyde_Charles_Edwards_and_Emma_Fielding
A premieren Charles Edwards alakította Colin Firth filmbeli szerepét, a tanárt játszó Geoffrey Rush helyét pedig az ugyancsak ausztrál származású Jonathan Hyde vette át. A darabot február 11-ig játsszák Guilfordban, aztán az előadás Notthinghamet, Bath-t, Brightont, Richmondot és Newcastle-t érintő turnéra indul

süti beállítások módosítása