Kant - a temesvári előadás a Bárkán!

A februári budapesti turné befejezéséül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház február 6-án a Bárka Színházban játsza Thomas Bernhard: Immanuel Kant című darabját Alexandru Colpacci rendezésében.

„Minden karikatúra" - mondja Bernhard Kantja. Az a Kant, akit a teljes megvakulás fenyeget, miközben az Amerikai Egyesült Államok felé tart, hogy tudását - cserébe egy szemműtétért - az országnak átadja. Két korszak, egy hajónyi bolond és a valótlanság színháza.

A világ legnagyobb eltúlzó művészéről

Az idei évad első nagyszínpadi bemutatóját a román származású, Franciaországban élő és alkotó Alexandru Colpacci rendezésében vitte színre a temesvári társulat. A neves, többszörösen díjazott rendező Bukarestben született, pályája kezdetén számos kiemelkedő előadást hozott létre Romániában, a 80-as évektől azonban Franciaországban, Párizsban él és főként ott is rendez, de számos más európai országban is dolgozott már.

A darab szerzője, az osztrák Thomas Bernhard a 20. század második felének egyik legjelentősebb német nyelvű írója. A hatvanas években vált ismertté, élete folyamán a legtöbb osztrák irodalmi kitüntetést megkapta, ezeket általában nem vette át. Drámáit a magyar és román színházi közegben ritkán játszák, Romániában kevéssé ismert szerzőnek számít. Egyik művében saját magáról azt vallotta, hogy a világ legnagyobb eltúlzó művésze. Immanuel Kant című komédiáját 1978-ban írta.

kant

Egy óceánjáróról

A történet egy óceánjárón játszódik, melynek utasai különböző színekben tűnnek fel; groteszk, olykor komikus figurák, akiket az „utazás” alatt, úgy tűnik, ugyanaz a menthetetlen és fájdalmas létállapot gyötör. Mint köztudott, Kant – német filozófus – a német idealizmus megteremtője soha nem nősült meg, és soha nem hagyta el szülővárosa határait, Bernhard művében azonban mégis az Amerikai Egyesült Államok felé hajózik, hogy egy szemműtétért cserébe a tudását átadja az országnak. Az előadás maga egy fikció, a néző pedig egy kicsit bolondos, megfelelően humoros, gátlásoktól mentes, néhol groteszk, néhol pedig abszurd történetre számíthat – vallja a rendező, aki úgy tartja, az Immanuel Kant Bernhard egyik legnehezebb műve, többek között ezért is kihívás az előadás megrendezése. A produkció sajátos formanyelvéhez társul az erőteljes látványvilág is, melynek alkotója, a produkció díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, akit számos díjjal és elismeréssel jutalmaztak már. Az előadások, melyekben közreműködött, több rangos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel.

(Szerző: Pataki Zoltán, nyugatijelen.com)

kant

THOMAS BERNHARD: lMMANUEL KANT

a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása

Kant  BANDI ANDRÁS ZSOLT

Kant asszony  TAR MÓNIKA

Ernst Ludwig MÁTYÁS ZSOLT

Friedrich, a papagáj   TOKAI ANDREA

Milliomosnő  BORBÉLY B. EMÍLIA

Kapitány  MÁTRAY LÁSZLÓ

Bíboros  KOCSÁRDI LEVENTE

Admirális  DUKÁSZ PÉTER

Műgyűjtő  ASZALOS GÉZA

Steward  MOLNOS ANDRÁS CSABA

Szakács  LÁSZLÓ PECKA PÉTER

Rendező: ALEXANDRU COLPACCI

Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Bojboiu
Színpadi mozgás: Baczó Tünde
Zenei összeállítás: Kiss Attila

Ügyelő: Kertész Éva
Súgó: Czumbil Marika

2012. február 6. 19.00, Bárka Színház

süti beállítások módosítása