Nemzeti önismeretünkért - A tanítónő a Nemzetiben

Ismét bemutatót tartott a Nemzeti Színház. A hét végén Novák Eszter rendezésében került színpadra Szilágyi Csenge, Bodrogi Gyula, Nagy Zsolt és Molnár Piroska főszereplésével A tanítónő. Cikkünkben megszólal Novák Eszter és az előadásba is belehallgathatnak!

"A felvonás elején a szoba már derül, de igazán napos csak akkor lesz, amikor a tanítónő bejön. Mintha ajtót nyitván, vele együtt özönlenék be a nap.

tanitono_IMG_7461_k

Darabtörténet

Tóth Flóra elvégezte Pesten a tanítóképzőt, és most első munkahelyére, egy bácskai faluba érkezik. Tele van izgalommal, tettvággyal: végre tanítani fog! Igaz, hogy csak egy kis összevont, falusi lányosztályt, de így is nagyszerű! „Én az életre akarom nevelni a gyermekeket, erre a szép életre!” Alig várja, hogy befogadja a kedves kis falu. Öt hónap múlva megtiporva, szétszaggatva, agyon alázva menekül innen. És az egész szörnyű faluval együtt maga mögött hagyja élete nagy szerelmét is. 

„Ez a dús fantáziával írott, a valóságot itt-ott merész léptekkel elhagyó darab nagy meglepetésekkel fog szolgálni – nem is szólva arról, hogy e darabban van elrejtve a legjobban megcsinált s legsúlyosabb magyar szerepek egyike...” – írta A tanítónő vígszínházi ősbemutatójáról Lengyel Menyhért a Nyugatban, nem sokkal utána pedig Bíró Lajos „lelkes és szubjektív ömlengéssel” köszöntötte a színdarabot ugyanitt. Bródy Sándor száz éve írt „falusi életképe” ma is minden elemében ismerős – a korrupció, a zaklatás, az álszent gőg, irigység, unalom –, minden olyan, mint ma, de még a boldog békeidők finomabb árnyalataival.

tanitono_IMG_7479_k

Alkotók az előadásról

Az előadásban ifj. Nagy István édesanyját játszó Molnár Piroska úgy fogalmazott, a darab ma is aktuális. Mint mondta, sajnos nem sok minden változott megírása óta. Élő, ma is jól előadható színdarab, sok jó szereppel - jellemezte A tanítónőt, hozzátéve, hogy a nézők nem fognak csalódni, ha eljönnek megnézni.

tanitono_IMG_7540_k Novák Eszter rendező pedig arról beszélt, hogy A tanítónő nagyon eklektikus darab: "hatalmas, elsöprő érzelmekkel van tele, szerelemmel, csalódással, morállal, befogadással, toleranciával foglalkozik, nagyon eklektikus stílusban, amely rettenetesen érdekes". Elárulta, hogy egy olyan előadást szeretett volna készíteni, amely egy kicsit hozzátesz nemzeti önismeretünkhöz. Mint rámutatott, A tanítónő egy igazán nagyszerű klasszikus magyar darab, mélyen beleágyazva a magyar történelmi és társadalmi problémákba, amelyek 100-150 év alatt jottányit sem változtak. "Talán egy kicsit közelebb jutunk önmagunk megértéséhez, hogyha foglalkozunk vele, és talán ehhez egy kicsit hozzátesz az előadás is" - fogalmazott a rendező. 

Szilágyi Csenge a tanítványa, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az osztályába jár, a főszerep, mint mondta, nagyon neki való. "Mélyen bízom a tehetségében, úgy gondolom, hogy a választást igazolni fogja a közönségnek is" - tette hozzá.

A darabban Szilágyi Csenge és Molnár Piroska mellett ifj. Nagy Istvánként Nagy Zsolt látható, további szerepekben Bodrogi Gyula, Hevér Gábor, Szarvas József, Mészáros Piroska, Blaskó Péter, Znamenák István, Mátyássy Bence, Makranczi Zalán, Marton Róbert, Újvári Zoltán, és Radnay Csilla játszik. A jelmeztervező Zeke Edit, a díszlet Khell Zsolt, a zene Lázár Zsigmond munkája.

tanitono_IMG_7549_k

Részlet a darabból

(....)

FLÓRA  Ó, én szenvedélyesen szeretek tanítani, alig várom!

SZOLGABÍRÓ  Nagyszerű! Itt vigyázni kell a néppel. Nem kell megrohanni a kultúrával... A gyors átmenetek okai a koraérettségnek, a szocializmusnak. Lassú tűzön, hadd puhuljanak! Ez az én politikám!

KÁPLÁN   Fúj, csak politikát ne!

SZOLGABÍRÓ  Egyáltalán, talán nem vagyok szerénytelen, ha azt mondom, én irányítom itt az uralkodó eszméket. A tizenkilencedik század uralkodó eszméit.

KÁPLÁN   Ez kultúrpolitika.

SZOLGABÍRÓ  Itt, hol a nemzetiségek, különösen az erős, vérmes és gazdag szerbek vesznek körül bennünket; nekem kell ügyelnem arra, hogy a fajmagyar szupremáciáját, hogy úgy mondjam... megrögzítsem!

KÁNTOR  Éljen! Éljen a szupremácia!

SZOLGABÍRÓ   Köszönöm. Akar ön nekem ebben segíteni? Szeretném bevezetni a magyar politikába. Amely bizonyos mértékig imperialista. Mindent akarunk, mindent. Egy a véleményünk?

FLÓRA  Azt hiszem, nem! Én - bár a szót nem szeretem, nem szép, kemény, idegen - szocialista vagyok. Érzelmi alapon. Ahogy csináltam magamnak imádságot, úgy csináltam politi¬kai hitvallást is, külön. A becsületes gazdag embereket nem kell bántani; a jó királyok marad¬janak. A költőknek palotákat kell építeni.

KÁNTOR  Éljen! Meg a kántoroknak!

SZOLGABÍRÓ  Éljen, éljen! Az én felfogásom! Egyek vagyunk! De vannak itt speciális társadalmi problémák… Van itt egy férfi... ezekben rám kell bíznia magát.

KÁPLÁN Sugdolózni méltóztatnak? (....)

tanitono_IMG_7657_k

ITT BELEHALLGATHAT AZ ELŐADÁSBA!

A tanítónőt a következő időpontokban tekinthetik meg:

2012. február 07. 

2012. február 20.

süti beállítások módosítása