Csurka István Színház lehet az Új Színházból?

Új állampolgári kezdeményezés indult, amely azt szorgalmazza, hogy az Új Színházat nevezzék át Csurka István színházra. A ötletnek máris számos támogatója van. Pozsgai Zsolt a hírre reagálva azonban közölte, az Új Színház vezetősége nagyra értékeli azt az állampolgári kezdeményezést, de ezt a lépést nem kívánja megtenni.

A petíció online aláírható itt.

Dörner György egyébként Hátország Színháznak keresztelte volna át az Új Színházat, erről ír pályázati anyagában is: "a fenntartó hozzájárulásával Hátország Színházra szeretném változtatni a firmát. A Hátország a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi. Egy, az egész nemzet számára életbevágóan fontos visszafoglalási igényt jelent be."

csurka

Csurka István (Budapest, 1934. március 27. – Budapest, 2012. február 4.) irodalmi munkásságát elsősorban drámaíróként folytatta. A családjában ezzel nem volt egyedül Csurka Péter ismert újságíró fia és Csurka László színművész bátyja volt. Kritikusai szerint íróként sikeresebb volt, mint politikusként.

Karinthy Márton, a Karinthy Színház igazgatója szombaton úgy fogalmazott: “most már a mű él tovább Csurka Istvánból, és azt játszani kell, mert kifejezi azt, amit a világról gondolt, több, mint az ember és tettei Csurka István drámaírói munkásságát méltatva elmondta: remek dialógusokat, remek szerepeket alkotó író, akinek szerinte legalább négy-öt olyan darabja is született, amelynek helye van a magyar drámairodalomban." Karinthy Márton, az egyetlen olyan budapesti színház vezetője, ahol jelenleg Csurka-darabot játszanak.

Verebes István rendező pedig tumblr oldalán azt írta: „És ez az a pillanat, amikor felejtsünk el minden mást, csak annyit szögezzünk le, hogy meghalt a kor egyik nagy drámaírója, Csurka István! Élete, pályafutása nem kevés tanulsággal terhes, de megmaradnak művei.”

"Minden dolog váratlan, amit nem akar az ember, hogy bekövetkezzen. Csurka István halálával nem változik a koncepciónk, sőt megerősít minket abban, hogy tovább haladjunk az úton. Hamarosan bemutatjuk új drámáját, A hatodik koporsót és Az írószövetségek harcát is" - szögezte le Dörner György Csurka István halála után. 

Kapcsolódó anyag:

Gregor és Koncz az Új Színházba készül

Gregor és Koncz az Új Színházba készülMár hétfőn kezdődik az első felolvasópróba az új Új Színházban, melynek társulatától biztosan megválik Gáspár Sándor és Pokorny Lia. Mint kiderült, "helyettük" érkezik, legalábbis az első munkára Gregor Bernadett és Koncz Gábor. Ők is megszólaltak az átadás átvétel kapcsán, akárcsak Pokorny Lia, Esterházy Péter, Fábry Sándor. Cikkünkben kiderül ki hogyan vélekedik a mostani helyzetről.

 


süti beállítások módosítása