A prágai nemzetibe kerül egy óriás szív - Havel emlékére

A prágai cseh nemzeti színház történelmi és új épületei közötti területen állítják fel azt a hatalmas viasz szívet, amelyet a tavaly karácsony előtt elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök emlékére országszerte meggyújtott gyertyákból készítettek.

A Szív Václav Havelnek nevet viselő műalkotást két művész, Lukás Gavlovsky és Roman Svejda készíti. A sok ezer apró gyertyából "összeforrasztott", nagyjából két méter magas alkotást pénteken láthatja majd teljes szépségében a cseh főváros lakossága és a turisták. 
A művészek a gyertyákat felolvasztották, majd különféle kockákba öntötték. "Már minden kocka elkészült és a nemzeti színház pincéjében össze is állítottuk az alkotást" - mondta Gavlovsky újságíróknak.
A kinti munkálatokat csütörtökön kezdik meg, amikor elkészítik a szobor talapzatát, amelyre azután felállítják a több mint két tonna súlyú viasz szívet. A szív "alapkövét" pénteken reggel teszik le, majd a nap folyamán összeszerelik az egész alkotást. "Egy nyitott szívről van szó, amelybe be lehet majd menni. Az ünnepélyes avatásra zenés-táncos kultúrműsorral összekötve pénteken délután 17 órakor kerül sor" - mondta Gavlovsky. Az egyedi alkotás az elképzelések szerint április 10-ig fogja díszíteni a teret. 

havelVáclav Havel (forrás: images.google.com)

"Nagy örömünkre szolgál, hogy ez az műalkotás, amely Havel filozófiájának lényegét kívánja érzékeltetni, jelképesen a cseh nemzeti színházépületegyüttesének a geometriai közepén lesz felállítva" - jelentette ki Ondrej Cerny, a nemzeti színház igazgatója.  
A viasz műalkotás elkészítésének ötlete Havel temetése után spontán módon akkor született meg, akkor, amikor elkezdték eltakarítani a köztereken kialakult "emlékhelyeket". Csak a prágai Vencel téren a Szent Vencel lovas szobor talapzatánál többtucatnyi nagy zsák gyertyacsonkot szedtek össze. A szív Havel szimbóluma volt: ezzel fejezte be az aláírását, és amikor 2003-ban búcsút vett elnöki hivatalától, egy villódzó neonszív gyulladt ki a prágai vár tetején. 
A volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök tavaly december 18-án, életének 75. évében hunyt el.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása