Best of best uff: Jubilál a L'art pour l'art

Abszolút "best uffra" számíthatnak a nézők a 26 éves L'art pour l'art Társulat 25 éves jubileumi előadásán, szerdán a Művészetek Palotájában - állítják a szervezők.

Az évzavar oka, hogy magyar abszurd humor "úttörő gerincének" számító négy fős társulat - Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt és Szászi Móni - ugyan már tavaly októberben megünnepelhette volna negyedszázaddal ezelőtti születését, ám születés miatt (Laár Andrásék gyerekvárása okán) idén februárra halasztódott a dolog. 
További - bár kellemes - probléma volt a jubileumi műsor összeállítása a hatalmas és sokszínű munkásságból. Tizenhárom önállószínházi estet, több tucat tévéműsort, zenés lemezeket, könyveket alkottak a tagok, a könyvek között olyan sikereseket, mint például Dolák-Saly Róbert Madáretető című műve, amely hét kiadást ért meg. A társulat a február 8-i jubileumi műsorában jó pár vendégművésszel, köztük egy rockzenekarral is szolgál - mondta az MTI-nek Dolák-Saly Róbert. Az előadás este fél hétkor kezdődik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A L’art pour l’art Társulat egyik nagy erőssége a szójátékosság, ami rögvest "eredeti" nevükben is megnyilvánult. 1986 őszén Laár pour Laár társulatként alakultak meg Laár András nevére kihegyezve az öncélú művészet klasszikus jelmondatát. A társulat teljesen új színt hozott a hazai humor és színjátszás palettájára. Előadásaikat a kezdeti időszakban elsősorban egyetemisták, főiskolások látogatták. 1991-ben azután megnyílt az út a szélesebb ismertség felé: a L’art pour l’art elkészíthette első, önálló tévéműsorát, egy csapásra országosan ismertté vált, idővel pedig, a Besenyő család megszületésével a L’art pour l’art szinte divattá magasztosult. 
A kezdőcsapatban Galla Miklós és Nagy Natália voltak Dolák-Saly Róbert és Laár András mellett. Ők 1996-ban és 1997-ben távoztak, ám az alkotófolyamatban meghatározó, legtermékenyebb szerzők megmaradtak, illetve előlépett a háttérből a Besenyő család "szülőanyja", Szászi Móni, aki addig íróként ténykedett a társulatban, Galla Miklóst pedig egy szintén régi "abszurdos", Pethő Zsolt pótolta. 
A társulat repertoárját tovább színesíti, hogy tagjai zenészek is. Így nemcsak színházi esteket, hanem koncerteket is adnak zenésztársakkal kiegészülve. Különlegesen sokrétű és sikeres művészi teljesítményük elismeréseképpen 1997-ben megkapták az év legjobb produkciójának járó Huszka Jenő-díjat (Artisjus). Törzshelyük a Budapest Bábszínház.

süti beállítások módosítása