Mennyit eszik egy balett-táncosnő? - A Scalaról jelentik

A milánói Scala operaház elbocsátotta Maria Francesca Garritano balett-táncost, aki egy könyvben anorexiával vádolta kolléganőit.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

A Scala balettkarának minden ötödik táncosnője táplálkozási problémákkal küzd, tíz balett-táncosnőbôl hétnek elmarad a menstruációja a vasfegyelmű diéta miatt - írta La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról), 2010-ben írt könyvében Maria Francesca Garritano.        

Garritano

Maria Francesca Garritano

A Scala balettiskolájának egykori növendéke, az operaház balettkarának tagja, majd szólistája a brit sajtónak adott interjúban is megerősítette az anorexiavádakat. Garritano szerint a Scala baletttanárai a balerinákat gyerekkoruktól kezdve terror alatt tartják a plusz kilók ellen.     A Scala most lépett. Az operaház a sajtónak eljuttatott közleményben hangsúlyozta, hogy Garritano kijelentései rossz fényt vetettek a színházra és balettiskolájára véget vetve a munkaadó és a balettáncosnő közötti bizalomnak.       

Garritanónak az is ellentmond, hogy az utóbbi időszakban az operaház kilenc balettáncosnője is gyermeket vár - hangsúlyozta a Scala. A 33 éves Garritano úgy reagált, hogy az anorexia valós problémának számít a balett világában, és "itt lenne az ideje tudomásul venni".     

carlaCarla Fracci

A kollégák sem bizonyítottak szolidaritást. Carla Fracci, a Scala volt balettművésze úgy nyilatkozott, hogy egy anorexiás balett-táncos nem bírna ki napi többórás erőfeszítést. Eleonora Abbagnato, a párizsi operaház olasz primabalerinája azt mondta, még tésztát is eszik. Lehet, hogy Garritanónak voltak problémái saját testsúlyával - jegyezte meg Abbagnato.

A Scala balettkara nyolcvan főből - közülük negyvenöt nőből - áll.

süti beállítások módosítása