Utazás Karinthy körül No.3- A világ az író szemüvegén át

Február 12-én, vasárnap 17 órakor folytatódik a Szabad Tér Színház és a Kossuth Kiadó közös rendezvénye, a kiadó Karinthy Frigyes-sorozatához kapcsolódó Utazás Karinthy körül című irodalmi teadélután-sorozat. A művészetekkel fűszerezett beszélgetés témája ezúttal Karinthy és az újságírás. Fráter Zoltán irodalomtörténész vendégei: Murányi Gábor újságíró és Őze Áron színész, zenél: Kardos Dániel (gitár) és Vázsonyi János (szaxofon).

A kezdeményezésről

Decemberben új kezdeményezés indult a Városmajori Szabadtéri Színpad szomszédságában működő Garden ÉtteremSzínházban. Az Utazás Karinthy körül című irodalmi teadélután-sorozat a Kossuth Kiadóval együttműködve valósult meg, apropóját az adta, hogy a kiadó gondozásában egy 22 kötetes sorozatban megjelent az író teljes életműve. A havonta egy alkalommal megrendezett, délután öt órakor kezdődő, tematikus esteken a közönség egy csésze tea vagy vacsora mellett hallgathatja a meghívott előadóakat. "Az irodalmi sorozat része egy olyan színházi projektnek, amely a városmajori Garden Étterem Színházban kezdődött el decemberben. Az irodalmi teadélutánok mellett szerda esténként színházi előadásaink, vasárnap délelőttönként pedig gyerekeknek szóló mesematinéink vannak" - mondja Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad és a hozzá tartozó Garden Étterem Színház igazgatója, aki 2004 óta vezeti a Városmajori és a Margitszigeti színpadokat magába foglaló Szabad Tér Színházat. 
"Az irodalmi estek ötletét a Kossuth Kiadó új Karinthy-sorozata adta, úgy gondoltuk, hogy csatlakozva a kiadóhoz, a szerző életművét elhozzuk a virtuális térből a valóságba. Estjeinken Karinthy életművét, színes életútját és izgalmas személyiségét egy-egy téma köré építve kívánjuk bemutatni, de az egyes alkalmak részben a havonta megjelenő két-három kötethez is kapcsolódnak tematikusan" - árulja el Bán Teodóra, hozzátéve: a hat alkalomból álló sorozat témáinak kidolgozására Fráter Zoltán irodalomtörténészt kérték fel, s rá bízták a vendégek megkeresését is. 

'Néha el kell szakadnunk a hagyományos formáktól, a már bejáratott módszerektől, hogy újra fel tudjuk fedezni, új nézőpontokból tudjuk megismerni a dolgokat, hogy el tudjuk érni a kultúrára fogékony közönséget" - teszi hozzá Bán Teodóra, aki arról számolt be, hogy már az első alkalommal annyian jöttek el, hogy az irodából kellett székeket keríteniük.

karinthy

A harmadik alkalomról

A kiadó frissen megjelenő Karinthy Frigyes-sorozatának köteteiből Fráter Zoltán irodalomtörténész állította össze a programot, amelynek hat eseménye egy-egy témát jár körbe. A beszélgetőtársak ismert közéleti személyiségek, a témában jártas szakemberek és művészek. Minden alkalommal neves színészek adnak elő részleteket a művekből és népszerű fiatal jazz-zenészek muzsikálnak.

A február 12-én, 17 órakor kezdődő harmadik teadélután témája Karinthy Frigyes és az újságírás, a szerkesztő-házigazda vendége Murányi Gábor újságíró és Őze Áron sznművész, zenél Kardos Dániel (gitár) és Vázsonyi János (szaxofon).

A nézőket minden alkalommal meglepetések és ajándékok várják:

-          a jegyár tartalmaz egy welcome teát

-          alkalmanként 10 db ajándékcsomag kerül kisorsolásra, amely a Kossuth Kiadó Karinthy Frigyes-sorozatának első három kötetét tartalmazza

-          a teljes Karinthy Frigyes-sorozatra és a kiadó más sorozataira vonatkozó kedvezményes rendelési lehetőség

-          alkalmanként 10 db Budapesti Nyári Fesztivál kedvezménykártya kerül kisorsolásra

-          ingyenes parkolási lehetőség

-          kötetlen beszélgetések a művészekkel az események után

-          kedvezményes vacsoralehetőség a jeggyel rendelkező nézők számára a Garden Étterem jóvoltából

További információ és részletes program: www.szabadter.hu/gardenszinhaz

A Karinthy-sorozat további időpontjai: 2012. március 18., április 15., május 13.

Helyszín: Garden café & lounge
1122 Budapest Városmajor Szamos utca 2/B
(a Városmajori Szabadtéri Színpad bejáratánál)

 

süti beállítások módosítása