A Scala tagadta az anorexiavádakat

A milánói Scala operaház balettiskolája cáfolta egy elbocsátott balerina vádjait, miszerint a növendékek krónikus táplálkozási problémákkal küzdenek.

"Nincsen semmiféle anorexiaválság" - írta válaszul közleményében az intézmény a februárban elbocsátott balerina Maria Francesca Garritano vádjaira.     A táncosnő az általa írt La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról) írt könyvében és az olasz és külföldi sajtóban is azt állította, hogy a Scala balettkarának minden ötödik táncosnője táplálkozási problémákkal küzd, tíz balettáncosnőből hétnek elmarad a menstruációja a vasfegyelmű diéta miatt. Garritano szerint őt ezért bocsátották el.     

A balettiskola hangsúlyozta, hogy a kétszázhúsz növendéket rendszeres orvosi ellenőrzés alatt tartják.  Az iskolának nincsen saját dietológusa, mivel "az utóbbi hat évben nem jelenkezett súlyos táplálkozási probléma".       

A vita ezzel nem ért véget: az Italia1 olasz kereskedelmi televízió csütörtökön sugározza a Garritanóval közölt interjút. A balerina azt mondta, hogy "hiába hallgatják el, valós, mindig is létező problémáról van szó". A műsornak a Scala balettiskolájában tanulók szülei is nyilatkoztak, megerősítve, hogy a fiatal lányok nemcsak a táncban versenyeznek egymással, hanem abban is, hogy "ki tud kevesebbet enni". Carla Fracci, a Scala volt balettművésze korábban azt hangoztatta, hogy egy anorexiás balettáncos nem tudna napi többórás fizikai munkát végezni.

süti beállítások módosítása