Alföldi Róbert: én jól alszom

Március 25-én a Tragédia díszelőadásával, az elhunyt Nemzet Színészeinek a Rákóczi hídra festett portréival és fotókiállítással ünnepel a tíz éves Nemzeti Színház. Alföldi Róbert igazgató ennek kapcsán a Népszavának nyilatkozott.

A Népszava cikkéből:

Az utóbbi időben elcsitultak az önnel kapcsolatos támadások. Miként viseli, hogy lekerült a címlapokról?alfoldi

Alföldi Róbert: Úgy látszik, mással vannak elfoglalva. Nincs hiányérzetem. A látogatottságunk sem csökkent attól, hogy én nem vagyok a címlapokon.

- A címlapokat viszont uralta az Új Színház ügye. Ön egyike volt azoknak, akik szinte rögtön tiltakoztak.

A. R.: Igen, mert nem tudok elképzelni olyan szakmai minőséget, ami hitelesíthet olyan embereket, akik bármiféle kirekesztő eszmét vallanak. Főleg, ha szakmai mércéről adott esetben nem is lehet beszélni. Bárki elolvassa az Új Színház nyertes igazgatói pályázatát, könnyen beláthatja, hogy az kimeríti az okirat hamisítás tényét. Végtelenül felháborít, hogy valaki még arra sem veszi a fáradságot, hogy normális pályázatot írjon.

- Úgy érzi, hogy a színházi szakma képviselői kellően felléptek ebben az ügyben?

A. R.: Megpróbáltuk, amit lehetett. Mást nem nagyon lehet tenni, talán még annyit, hogy mindenki saját munkájában megmutassa, hogyan lehet normálisan dolgozni.

- Amikor Nemzeti Színház igazgatójaként aláírta a tiltakozást nem tartott egyesek bosszújától?

A. R.: Nagyon sok minden történt velem az elmúlt négy évben, de soha egyetlen alkalommal sem tapasztaltam, hogy az intézményvezetői szabadságomat bárki megpróbálta volna korlátozni. Nem üzentek, nem kértek, nem parancsoltak. Igazgatóként hagytak szabadon dolgozni. Az más kérdés, hogy körülöttem milyen botrányokat gerjesztettek.

- Lehet, hogy hagyták szabadon dolgozni, de kapott például fegyelmeit.

A. R.: Azt már majdnem el is felejtettem. De a fegyelmiben sem voltak konkrétumok. Az sem arról szólt, hogy meghatározzák, mit játsszunk, miként vigyük színre a darabokat. Sokan szerették volna nagyon, ha korlátoznak, mint igazgató, vagy szabályozzák azt, hogy magánemberként mi a véleményem, de ez a korlátozás nem történt meg.

- Korábban azt mondta, hogy annyi rágalmat, durva sértést tartalmazó levelet, üzenetet kapott, hogy ez ügyben bírósághoz fordul.

A. R.: Erről egyelőre nem szeretnék beszélni.

- Az utóbbi időben már a Parlamentben sem elemezték az előadásait...

A. R.: Azt hiszem, vannak az országban nagyobb problémák, mint hogy én vagyok a Nemzeti Színház igazgatója. Másrészről a Nemzeti Színház normális módon működik és a kulturális kormányzattal korrekt a viszonyom. Akik pedig folyton ügyet csináltak abból, miért én vezetem a Nemzetit, talán belenyugodtak abba, hogy itt maradok addig, amíg lejár a szerződésem, vagyis 2013. június végéig

- Rövidesen tíz éves lesz az új Nemzeti Színház, ön a saját igazgatói működéséről készített mérleget?

A. R.: Az ember egy folyamat közben ritkán készít mérleget. A kérdésre egyébként csak nagyképűen tudok válaszolni. Szerintem a Nemzeti Színház mára egy kihagyhatatlan kulturális intézmény lett és nem a botrányok miatt. Sikerült a fiatal nézőket megszólítani. Amit szakmailag elértünk, attól én jól alszom, sőt büszke is vagyok rá.

Az interjú folytatását itt olvashatja.

Kapcsolódó anyag:

A Rákóczi-hídra festik Garasékat - Ünnepel a 10 éves Nemzeti Színház

Nemzeti drámáinkkal ünnepli az új Nemzeti Színház 10 éves jubileumát március 25-én: délután a Bánk bánt, az esti díszelőadáson pedig Az ember tragédiáját láthatja a közönség. Az ünnepi események ...»


süti beállítások módosítása