Búcsúzik a Madame Pompadour

Utolsó alkalommal láthatják a nézük a Budapesti Operettszínház közkedvelt darabját. Pénteken este különleges előadással búcsúzik a Madame Pompadour - a társulat a születésnapját ünneplő rendezőt, Szinetár Miklóst köszönti.

A huszadik század egyik legnépszerűbb operett-komponistája volt az Olmützben született, de Berlinben és Bécsben zenszerzővé lett Leo Fall. Több műve aratott nagy sikert Budapesten is, majd az 1922-ben színre kerülő Madame Pompadour a világsikert hozta meg a kitűnő zeneszerző számára.

9ys0DSC_0234

A darab pikáns és fordulatos cselekménye Párizsban, XV. Lajos király udvarában játszódik. Valós tény, hogy e történelmi szempontból tehetetlen uralkodó minden energiáját erotikus kalandokba "fektette". Neje mellett számos szeretőt tartott, s mikor éppen aktuális barátnő 1744-ben - állítólag kellő méreg hatására - elhunyt, őt Madame Pompadour követte őfelsége ágyában.

Pompadour akkora hatással volt a királyra, hogy az általában a szép hölgyet meghallgatva döntött a fontosabb államügyekben. Az operett meséje szerint, mikor Lajos vidéki vadászatra utazik, a Madame - hű komornája kíséretében -, természetesen rangrejtve, ellátogat a közismerten közönséges kocsmába, a Művészetek Istállójába, hogy végre az egyszerű néppel - jobban mondva, egy igazi férfival találkozhasson. René d'Estrades gróf ugyancsak rangrejtve van itt, mivel nemrég nősült, és egy röpke időre elszökött hazulról, hogy egy igazi nővel tölthesse az éjszakát. Így hát az igazi nő és az igazi férfi egymásba habarodnak...

DSC_0471_

De ugyanakkor komoly veszély leselkedik a párra. Pompadour elszánt ellensége, a rendőrminiszter legjobb ügynöke segítségével akarja rajtakapni a királyi szeretőt. Ha bizonyítani tudná a hűtlenségét, a kezében tarthatná a roppant okos és befolyásos dámát.

Adott tehát egy erotikával és politikával átszőtt, ma is nagyon aktuális történet, hozzájön Leo Fall szenzációs és fülbemászó melódiákkal teli muzsikája, a remek szereplehetőségek, a látványos jelmezek, díszletek, a kitűnő koreográfia és rendezés. Mindezt a szentpétervári közönség hatalmas ovációval fogadta, reméljük, itthon sem lesz másként...

UCoKDSC_0436

Az operetett Szinetár Miklós rendezte, főszereplői: Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika, Huszti Péter, Csere László, Vadász Zsolt, Kékkovács Mara, Faragó András, Peller Károly. A Madame Pompadourt 2010 áprilisában mutatták be az Operettszínházban, február 10-én búcsúzik az előadás.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása