Forraltbor és ünnep a Kamaraszínháznál

Nyilvános utcai akciót szervezett a Budapesti Kamaraszínház, a művészek a Károly körúti jegyirodánál várták a nézőket, akikkel együtt ünnepelték hogy a társulat átmenetileg megmenekült.

Mi történt délután?:

Németh Kristóf, a Kamaraszínház társulatának és frissen megalakult művészeti tanácsának tagja köszöntötte az érdeklődöket, akiket déli 12 órától 13 óráig vártak forró teával, forralt borral és 50 %-os kedvezménnyel. A színész megköszönte a fenntartó, a Nemzetierőforrás Minisztérium támogatását, amiből –mint kiderült- ők még nem sokat láttak. Azt is megjegyezte, hogy úgy tűnik a Kamaraszínház az utóbbi időben önkéntes alapon működő, civil szervezetre emlékeztető közintézménnyé változott. A nap folyamán 50%-os kedvezménnyel lehet jegyeket váltani a Kamaraszínház előadásaira.

Az előzményekről:

Budapesti Kamaraszínház jövője bizonytalanná vált, miután a vezetést december 15-én levélben értesítette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról, hogy január 1-jétől nem tudja támogatni a teátrumot. A színház dolgozói, összesen 140 ember és a vendégművészek annak ellenére folytatták a munkát, azonban a jegyek értékesítésével le kellett állnia a teátrumnak, hiszen nem tudták garantálni az előadások megtartását. Január 25.-én a NEFMI úgy döntött, 2012 első félévére a Budapesti Kamaraszínház 147 millió forint támogatást kap. A minisztérium további tárgyalásokat folytat a tulajdonosi jogkörben a további döntéseket meghozó MNV Zrt.-vel, valamint a színházak esetleges átadás-átvételét illetően Budapest Főváros Önkormányzatával.

A kérdésre, hogyan tovább, a döntés után Szűcs Miklós igazgató úgy válaszolt, a következő fél évben megpróbálnak működni, közben lobbiznak a fővárosnál a régóta szóban forgó átvételről, a minisztériumnál pedig a további fenntartásról. Szűcs szerint, ha még ez év végéig kapnának juttatást, kihúznák 2013-ig, amikortól sem a fővárosnak, sem a minisztériumnak nem kerülnének pénzbe. Az akkor életbe lépő előadó-művészeti törvény szerint ugyanis egyértelműen a kiemelt kategóriába kerülnének.

 

Hamarosan interjút közlünk Németh Kristóffal.

Fotók a mai délutánról:

1

1.

2

2.

3

3.

4

4.

5

5.

6

6.

7

7.

8

8.

9

9.

10

10.

süti beállítások módosítása