Széllel szembe - Jordán Tamás stand up esteket tart

A fergeteges tréfák, megtörtént sztorik menetét versek szakítják meg: egyszemélyes, édes-bús előadás. Jordán Tamás rendhagyó, egyszemélyes esttel készül a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

 

Jordán Tamás az előadásról:

"Nagyon sok remek történetem van. A színházról, az életemből, saját magamról, erős öniróniával. Sok bajom van a "stand up" műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen." 

jordan_1

fotó: Papp Gábor (wszsz.hu)

 

Kritikus szemmel

1. És persze a  stand up-estből sem hiányozhatnak a József Attila-versek. Például az, hogy "Ti jók vagytok mindannyian..."  A trükk most az, hogy Jordán Tamás mesélni kezd egy történetet - mintha a magáét -, amely egyszer csak átfordul versbe:  a közönség észre se veszi, és máris benne van a közepében.  "Utoljára még elmentem volt szeretőmhöz / És beszélgettem vele a lépcsőházban: / Bementünk, mert kinn nagyon fújt a szél /  És kemény csöppek estek." Ugye, hogy ha nem lenne központozás, nem is tűnne föl, hogy ez valójában egy Karinthy-vers, amely égető kérdéseket feszeget: "És ha ez nem művészet:  hát nem az /  De akkor nem is kell a művészet - /  Mert az a fontos, hogy figyeljenek / Az emberek és jól érezzék magukat." Hogy figyeljenek és jól érezzék magukat. Ez az est felütése és alapvetése, innen megyünk aztán egyre beljebb, érzelmi szánkázásban. (Forrás: vasnépe )

2. A direktor másként közelített a műfajhoz. Élete tele van szkeccsel, helyzetkomikum szülte hangulatfrissítőkkel. Egyrészt. Másrészt ezen történetekhez társítható, azokat átvezető, ékes szavakkal formába öntött versekkel. Egy vidám, életírta történet - egy lélekmélyre ható líra. Saját szavakkal színezett magánélet-skiccek, irodalmunk nagyjainak verses képkeretébe illesztve.

Így került a jordáni stand up műsorvégi karikatúrájára gyermekkori történet, párosítva József Attila Iszonyat című versével, Briós kutya és a minisztériumi titkárnő Radnóti Negyedik eclogájával, az édesapa félregombolt zakója Ady Krisztus-kereszt az erdőn című versével.

Hangulat-hullámvasúton ültünk, Monty Python-i élethelyzetekkel "harsányítva", s a magyar líra gyöngyszemeivel halkítva. Mindkettőre szükségünk van: a léleknek a versre, lényünknek a humorra. (Forrás: vaskarika.hu)

Időpontok:

2012. február 11. (szombat) 19.30
2012. február 15. (szerda) 19.30
2012. február 29. (szerda) 19.00

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Stúdiószínpad

Jegyár: 1.500 Ft

süti beállítások módosítása