Zenés hétvégét kívánunk!

A következő napokban Veszprémben bemutatják a Marica grófnőt, Budapesten a Cigányprímást, valamint az Én, József Attila című musicalt. Hideg időben nem is kell ennél jobb program. Premierek országszerte, érdekességek és hétvégi ajánló!

Marica grófnő

Február 10-én a Veszprémi Petőfi Színházban Kálmán Imre világhírű nagyoperettje debütál, bár az is igaz, hogy az előadás már bemutatkozott a nagyérdeműnek kamerák és fényképezőgépek kereszttűzében kedden este. A médianapon a riporterek, újságírók többször elismerő tapssal jutalmazták a szereplők produkcióját. A premier pénteken este hét órakor lesz a nagyszínpadon.

Méhes László rendező többek arról beszélt az újságíróknak, hogy nem aktualizálta, modernizálta a Marica grófnőt.

hetvege_02

-Ez egy mese, nem szükséges a mának szólnia, viszont hitelesnek kell maradnia a műfaj kereteiben belül. Érvényes tradíció számomra az, hogy kiválóan éneklő emberek elmondjanak egy történetet, miközben a dalok alatt is tovább léteznek. Én a jó énekhangot eszköznek tekintem ahhoz, hogy el tudjon mondani valamit ezzel a képességével. Nagyon remélem, hogy a közönségnek tetszik majd, ahogy mi el szeretnék mesélni ezt a történetet - mondta Méhes László.

A szereplők közül a címszereplő Halas Adelaida, a Tasziló grófot alakító Szeles József, valamint Zsupán Kálmán szerepébe Veszprémbe visszatérő Rancsó Dezső állta a sajtó rohamát.

- Minden szerep egy új kihívás, mérföldkő, örülök, hogy megint egy igazi nőt formálhatok meg a színpadon. Marica jellemfejlődése, sorsa mellett szeretném az is megmutatni, hogy az operett mindig örök, varázslatos világ, egy igazi hungarikum - hangsúlyozta Halas Adelaida.

Szeles József a riportereknek többek között arról beszélt, nagyon várja már a premiert és azt, hogy most egy új arcát is megmutathassa a nézőknek.

- Marica és Tasziló sorsa abban hasonlít egymáshoz, hogy mindkettőjük határozott értékrend szerint él. Túlestek már csalódásokon, az életkedvük sem kicsattanó, óvatosak és ezért nem is akarják elhinni, hogy ismét boldogok lehetnek. Félnek kimondani, megélni ezt. Érett korban találkoznak megint a szerelemmel és ilyenkor már az ember a perzselő érzés felbukkanása közben is bölcsebben él, gondolkodik és dönt a másik mellett. Én is éretten, a legjobb időben találkoztam ezzel a szereppel. Bízom abban, hogy a veszprémi operettszerető közönségnek emlékezetes előadást tudunk majd nyújtani."

Rancsó Dezső nem titkolta, nagyon izgul a bemutató előtt. Jó érzéssel jött újra vissza a Petőfi Színházba játszani, s mindent belead majd, hogy a nézők tapsát újból elnyerje.

 

hetvege_01Fotó: Szemiramisz Non-Profit Kft

Cigányprímás

A Turay Ida Színház bemutatja a Cigányprímást. Február 11-én debütál Kálmán Imre operettje Mikó István, Geszthy Veronika, Bódy Barbara főszereplésével. Böhm György rendezte a produkciót, melyet 1912-ben mutattak be Bécsben és egy esztendőre rá, már Budapesten is óriási sikert aratott ez az izgalmas darab. A szövegírók olyan történetet óhajtottak kitalálni, ami lehetőséget ad a komponista számára, hogy vérbő, magyaros, "cigányos" muzsikával kápráztathassa el a közönséget.

A mese, alapjaiban, máig aktuális, hiszen miről is szól? Apa és fiú konfliktusáról! Főhőse - Rácz Pál - a világhírű, idősödő cigányprímás, aki azt vallja: "A szív kotta nélkül sírja el a legszebb nótákat!" Így természetesen szembekerül, a már modernebb nézeteket valló, Lacival, a Zeneakadémián tanuló fiával. Ráadásul a két nagyszerű muzsikus ugyanabba a szép, fiatal lányba szerelmes. S ha még ez sem elég, egy őrült amerikai milliomos, nagy összegű fogadást köt az ugyancsak bolondos herceggel, hogy melyikük tudja kiállítani a világ legjobb zenészét, s e posztra természetesen mindkét Rácz pályázik, sőt, még az idős prímás egykori szerelme, a már őszülő, arisztokrata hölgy is előkerül, hogy tovább bonyolítsa Ráczék históriáját.

jozsef_attila

Én, József Attila

Február 10-én és 11-én a Madách Színházban is vastaps és nagy siker várható, ezen a két napon mutatják be ugyanis Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston darabját, mely 2010-ben a Madách Színház által kiírt musicalpályázaton keltette fel Szirtes Tamás figyelmét, az új magyar musical-ek születését támogató pályázat döntőjéből egyenes út vezetett a Madách Színház színpadáig.

Akadnak olyan különös pillanatok az emberiség történetében, amikor zseni születik. 1905. április 11-e ilyen pillanat volt, ezen a napon született József Attila a költő, a géniusz. Méltatlanul rövid élete korántsem jelenti, hogy életműve befejezetlen maradt volna. Harminckét évét olyan teljességgel élte, mintha tudta volna, hogy neki csupán ennyi adatott.

Nekünk, szerencséseknek ezúttal sokkal több jut Attilából, mert új musicalünk az egyik legnagyobb magyar költő életének sorsdöntő fordulatait eleveníti fel és varázsolja színpadra: megelevenednek a szerelmes évek Vágó Mártával, a küzdelmes idők Kozmutza Flóráért, és az ellentmondásos viszony Illyés Gyulával, illetve a nagy művek születésének pillanatai.

A Madách Színház az Én, József Attila című musicallel egy hihetetlenül izgalmas, a mai napig emberek százezreit foglalkoztató személyiség életét próbálja színpadra vinni. Különleges és titokzatos életről van szó, amely száz évre meghatározta a magyar közgondolkodást, a magyar irodalmat. A főbb szerepekben Nagy Sándort, Posta Viktort, Balla Esztert, Muri Enikőt, Barát Attilát, Nagy Balázst, Polyák Lillát és Krassy Renátát láthatjuk. Kellemes, zenés hétvégét mindenkinek!

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház, Madách Színház, Turay Ida Színház

süti beállítások módosítása