A többszörösen díjazott Kvartett Aradon és Budapesten

Február 13-án, hétfőn Aradon a Ioan Slavici Színház stúdiótermében, 29-én pedig a budapesti Bakelit Multi Art Centerben vendégeskedik Heiner Müller Kvartettje, az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciós előadása.

A darab premiere tavaly júliusban volt a THEALTER U21 nemzetközi színházi fesztiválon Szegeden, azóta az előadás több díjban is részesült: Gyergyószentmiklóson, a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon Merteuil szerepének megformálásáért Éder Enikő elnyerte a legjobb női alakítás díját, az előadás pedig a látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért a zsűri különdíját kapta, míg Piteşti-en a Nemzetközi „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztiválon a zsűri Interkulturális párbeszéd különdíját nyerte el.

 

Balog József statikus képekkel, kreatív díszlettel, kevés mozgással állította színpadra a Kvartettet, ezzel adott teret a rendkívül veretes, ám szépen hullámzó szöveg kibontakozására. A sodró erejű párbeszédeket Éder Enikő és a Valmont-t alakító Harsányi Attila páratlan játéka, minden pillanatban bekövetkező kis halála hozza közelebb.

kvartett_TH_P1490662-1500forrás: MASZK

Kritikák az előadásról:

„A két fiatal színész olyan elemi erővel adta önmagát szerepeihez, hogy díszlet, zene és minden egyéb más csupán lehántható rétege volt az előadásnak. A néző csak a két ember személyes viszonyára, szenvedélyére fókuszált, csak maga az ember érinthette meg. (...) Ezeket a „veszedelmes viszonyokat” a német drámaíró valami egészen elképesztő erejű és mégis költői szépségű szöveggel fogalmazza meg és mondatja el a szereplőkkel, hogy a néző számára ne lehessen menekvés. És ebben láttam a két szereplő zsenialitását is. Szuggesztív jelenlétükkel és a környezetet elhomályosító szövegértelmezésükkel hamar szembesítették a nézőt saját hibáival és bűneivel, bevonva ezzel a játékba. Minden más, amiben találtam, vagy találhattam volna hibát, jelentéktelenné vált.”

(Petró János: Thealter U21 blog – Nulladik nap: Veszedelmes viszonyok, szegedma.hu)

 

„Az ellenállhatatlan sodrással örvénylő, s a szövegek bonyolultsága ellenére mégis valamiféle egyszerre vonzó és izgalmas verbális aberráció jegyében szédítő gyorsasággal felhangzó mondatok időnként túllicitálni látszanak az emberi befogadóképesség korlátait; mindezt azonban nem hiányosságként, hanem az előadás (és persze Éder Enikő és Harsányi Attila) vitathatatlan erényeként, sőt, közvetlen örömforrásként érzékeljük.”

(Gyulai Zoltán: Thealter U21 (2011), Apertúra Magazin)

kvartett_TH_P1490699-1500

Aradi Kamaraszínház (Románia) - MASZK Egyesület (Szeged):  

Heiner Müller:  

Kvartett

Merteuil: Éder Enikő

Valmont: Harsányi Attila

fordította: Földényi F. László

dramaturg: Láng Zsolt

díszlet: Albert Alpár

asszisztens: Fekete Réka

fény: Turcsányi István

ruha, kellék: Balázs and Marek Co.

rendezte: Balog József

A Bakelit Multi Art Center az Aradi Kamaraszínház további három, a korábbi évek THEALTER fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott előadását is műsorra tűzi február 27. és március 1. között: a 2008 óta játszott, többszörös díjnyertes Rudolf Hess tízparancsolata mellett látható lesz a Gyerekességek, valamint a Pécsi Harmadik Színházzal közösen létrehozott Lovak az ablakban című produkció is. 

süti beállítások módosítása