Trapiti avagy a nagy tökfőzelékháború

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának negyedik nagyszínpadi bemutatójaként Darvasi László: Trapiti, avagy a nagy tökfőzelékháború című mesejátékát láthatja a közönség.

Holle mama újra megfőzi méltán híres tökfőzelékét, ellenállhatatlan illata pedig felébreszti a Mindent Elfelejtő Mese évszázadok óta szunnyadó szereplőit. A főzelékillat Kavicsvárra csalogat egy kisgyereket, aki kisvártatva megtudja, a szeretett városka nagy veszélyben forog. A gyermeknek ugyan lenne hatalma megmenteni Kavicsvárat, de nem emlékszik rá, hogy ki is ő valójában, és arra sem, hogy honnan jött. Emlékeit elnyelte a Mindent Elfelejtő Mese. Szerencséjére tud trapitizni, így az elveszettnek hitt dolgokat végül jóra fordíthatja. Ebben segít neki egy megjavult boszorkány, aki a szerelem erejétől vezérelve a kisváros javát kívánja szolgálni.

Ne feledjük, ha bajban vagyunk, bátran és hangosan kiáltsuk: Trapiti!

Trapiti_proba_2012-02-08-11forrás: Harag György Társulat

A Trapiti a modern mesék kategóriájába tartozik. Lázár Ervin, Csukás István, vagy akár a közelmúltban felfedezett, amerikai Theodor Seuss (Grincs, A macska) figuráihoz hasonlóan, Darvasi László karakterei is egy sajátosan naiv és színes világban élnek, melyben számunkra, a reális felnőttvilágban élők számára banálisnak tűnő problémákkal kell megküzdeniük. Az alapkonfliktus azonban nagyon is reális: a hatalom megszerzése, az uralkodásvágy és az értelmetlennek tűnő harcok. Ez ellen harcol a maga kisgyermeki eszközeivel mesénk főhőse, akinek eredeti nevét nem is tudjuk, csak annyit, hogy ő maga a Trapiti, és mint ahogy a modern mesék problémakörében általában, itt is nehéz őszinte gyermeknek lenni, mint ahogy nehéz trapitizni is. Mit jelent tehát a Trapiti? Mindent, amitől az embernek jókedve lesz. Játékot, táncot, dalokat, szerelmet, összetartást! Tulajdonképpen a szeretet bármely formáját!

Trapiti_proba_2012-02-08-12

Darvasi László:

TRAPITI,

avagy a nagy tökfőzelékháború

Trapiti   BÁNDI JOHANNA

Vén Nyanya Csúfság   VENCZ STELLA

Kukta Gerozán   PÉTER ATTILA-ZSOLT

Hektor Viktor, tűzoltóparancsnok   GAÁL GYULA

Bánatos Olivér, festőművész   BANDURA TIBOR

Virág Viola/Malvin királynő   BANDURA EMESE

Holle mama   LÁSZLÓ ZITA

Ühüm, polgármester   ZÁKÁNY MIHÁLY

Kelemen Aranka   NAGY ANIKÓ

Bubu 1-2-3/Bökkelöki király   NAGY TAMÁS

Mesélő hangja   TÓTH-PÁLL MIKLÓS

rendező: Szilágyi Regina

díszlet, jelmez: Bodor Judit

Bemutató: 2012. február 10., 11 óra

süti beállítások módosítása