Készül a Musik, Musikk, Musique - Nyílt próba a Katonában

„Nem gondoltam volna, hogy ennyien lesznek, kicsit izgulok.” - hallatszott a nézősorok között lépegető rendező: Pelsőczy Réka hangja szombat délelőtt 11 után pár perccel. A zord időjárás ellenére nagyon sokan eljöttek a Musik, Musikk, Musique nyílt próbájára - volt, akinek már ülőhely sem jutott.

A színpadon zenészek és színészek mozgolódtak, a nézőtéren a közönség, ahol továbbra is zajlott a vadászat az ülőhelyekért. A rendező a színpadon megkezdte beszédét: „11 napja próbáljuk a produkciót, ez nem egy színdarab, amiben beszélni fognak, hanem egy koncert, amiben énekelni. Márkos Albert, az a copfos szamuráj - mutatott rá a cselló mögött meghúzódó zenei vezetőre -, ő ott, aki olyan nagyon szigorúan néz, az ő ötlete volt ez az egész”.

Márkos Albert is mesélt. Ő válogatta össze európai országokból az előadás dalait, többek között norvég, svéd, francia, olasz, német, görög, lengyel... nyelvűeket. 27 dal hallható majd a repertoárból. Pelsőczy Réka hozzátette, hogy ez egy színházi kísérlet, amiben három fontos tényező játszik szerepet: az egyik, hogy a zenekar élőben játszik, a másik, hogy hangosítás nélkül, a harmadik pedig, hogy a színészek eredeti nyelven éneklik a dalokat, ami számukra is nagy kihívást jelent. „Semmiképpen sem nosztalgikus előadást akarunk létrehozni, hanem minél inkább mait. A dalok így is előidézik a húszas, harmincas évek hangulatát.”

musik_nyilt2

Réka sorban bemutatta kollegáit és elmondta, hogy mindenkinek egyaránt fontos szerepe van a közös munkában, ő pedig kvázi koordinátorként fogja össze a csapatot. Az előadásnak nem csak az a pikantériája, hogy idegen nyelvű dalokat hall majd a közönség, hanem lesznek cirkuszi elemek és vetítések is. „Ismét rá kellett jönnöm, hogy mennyire szeretek itt dolgozni, és a színészeket is teljesen más oldalukról láthatom.”  Ez volt az első olyan próba, ahol a zenekar is jelen volt - erről Wagner-Puskás Péter, a produkció zenei munkatársa beszélt, ő volt az, aki zongorakíséretével kezdte el tanítani a dalokat a színészeknek. „Két zongorista van, ők is felváltva lesznek előadásonként, úgyhogy az előadást amúgyis meg kell nézni legalább kétszer” - mosolygott Pelsőczy Réka, és ő is helyet foglalt a nézőtéren. „Akkor kezdjük a próbát!”

reka

A zenéből és a táncokból kis ízelítőt kaphatott a közönség. Legelőször a darab címadó dalát énekelte a hat színész: Ónodi Eszter, Rezes Judit, Jordán Adél, Tasnádi Bence, Kocsis Gergely és Nagy Ervin. A nézőknek és maguknak a művészeknek is egyaránt mulatságos volt, hogy próbáltak egyszerre táncolni és énekelni, miközben papírból olvasták a fonetikusan leírt dalszöveget. Fejes Kitty, a koreográfus végig segítette őket a táncmozdulatokban. A színészek lubickoltak a szerepükben, sokat poénkodtak, oldott és vidám hangulatban telt a próba. Jordán Adél is egy egészen meglepő mutatvánnyal rukkolt elő, akrobatákat megszégyenítő ügyességgel, keréken egyensúlyozva dúdolta el a dalát. Kocsis Gergő is végig sziporkázott a poénjaival, s bár Rezes Judit torokfájással érkezett, így is teljes lelkesedéssel énekelt. „Még énekeljétek el a Tornerai-t, aztán vége.” - szólalt meg Pelsőczy Réka, mire a nézők szomorúan konstatálták, hogy hamarosan vége a próbának. „Még elnéznénk egy darabig!” - hallatszott az első sorokból.

proba2

Bánhatja, aki lemaradt erről a nyílt próbáról, de aggodalomra semmi ok, legközelebb az előadás bemutatóján, március 20-án, nézhetik meg ezt a garantáltan különleges és izgalmas előadást a Művészetek Palotájában, majd májustól a Katonában.  Hisz tudják: „az előadást amúgyis meg kell nézni legalább kétszer.”

Szöveg: Brozsek Niki, fotó: Kékes Szaffi Forrás: Katona József Színház

süti beállítások módosítása